Pratite nas

Poznati

Je li ovo najtragičnija ljubav Jugoslavije: NI SMRT IH NIJE RASTAVILA

Published

on

Rijetke su one ljubavi koje žive i poslije smrti. Ipak, pjevačica Josipa Lisac doživjela je jednu takvu, koja je vrijedna divljenja, te je na neki način postala besmrtna.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš imali su najsretniju i najtužniju ljubavnu priču – sreli su se, na prvi pogled zavoljeli i nisu se razdvajali dok ih nije rastavio tragični događaj.

Dnevnik jedne ljubavi

Kako su često opisivali, od prvog trenutka kad su se sreli i pogledali znali da je to ono pravo i da će ostati zajedno zauvijek. Sve je počelo 1971. godine.

Karlo Metikoš bio je popularni jugoslovenski rok i pop muzičar koji je svoju karijeru započeo u Francuskoj pod imenom Met Kolins. Prije nego što je upoznao ovu jugoslovensku rok divu putovao je po svijetu i gradio veliku karijeru.

Bio je miljenik žena širom svijeta, koje su ludjele za njim. Kako su tada pisali mediji imao je oko 20 vjeridbi sa groficama, manekenkama, stjuardesama i drugim atraktivnim damama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

U to vrijeme Josipa Lisac bila je na početku svoje karijere koju je krenula da gradi 1968. godine, kada je počela da piše istoriju muzičke scene bivše Jugoslavije.

-Kad sam se vratio u Zagreb, shvatio sam da se muzička scena promijenila. Došli su drugi ljudi, grupa je bilo k’o gljiva poslije kiše, uopšte nisam znao ko, šta… Ali nekako sam se utopio u tu kolotečinu, imao gaže i jednom otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli – k’o u priči – i od onda se više nismo rastajali – ispričao je jednom prilikom Karlo, pa je opisao:

– Od 1971. godine bio sam oduševljen i njenim pjevanjem i načinom na koji se ponašala… Onda sam se do ušiju zaljubio i tak’… Iz Petrinje smo autobusom krenuli za Zagreb, sjeo sam pored nje, ispuštao svoje pozitivne vibracije i tu smo se malo upoznavali. Josipa mi je kasnije priznala da je, kao klinka, išla da vidi gdje stanujem jer su joj pogrešno rekli da živim u Ulici Moše Pijade. Vozila se tramvajem i gledala u nečiji prozor, misleći da je moj! Prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina –  otkrio je on.

Svoju ljubav i čiste emocije ovekovječili su albumom “Dnevnik jedne ljubavi” koji su objavili 1973. godine.

Muzika koju su stvarali bila je njihov zavjet, a “Dnevnik jedne ljubavi” bila je ploča koju su napravili prvenstveno za njih dvoje. Kroz ljubavne pjesme koje su se na njoj našle željeli su da izraze svoju snažnu ljubav i na jedinstven način ispričaju svoju ljubavnu priču.

Josipa je pričala kako je njihova ljubav bila tako velika da nikad u bijesu nisu izgovorili jedno drugom ružnu riječ.

– Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo imali da kažemo, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rješavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmjenjivali i funkcionisali – rekla je pjevačica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Karlo je preminuo 1991. godine od posljedica infarkta. Josipa je teško podnijela njegov odlazak, ali ga još nije preboljela, niti se njena ljubav ugasila. Svoju tugu nosi kao znamenje, oživljavajući je zajedno sa ljubavlju u svakom pismu koje mu piše i dalje, svakoj pjesmi i na svakom koncertu.

Nikad se nisu vjenčali

-Ne volim riječ “sjećanje”, jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje – rekla je jednom prilikom Josipa.

Mada su bili životni partneri, Josipa i Karlo se nikad nisu vjenčali.

– Zato što se u braku gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa – objasnila je svojevremeno za Story.

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending