Pratite nas

Poznati

Jedan neobjavljeni intervju Sulejmana Ramadana Ramčeta: NE TREBA SE PRIKLANJATI VJETRU KOJI TRENUTNO DUVA

Published

on

Prije 16 godina (20.08.2007) na bolji svijet preselio je legendarni sarajevski pjevač Sulejman Ramadan Ramče. Dvije godine prije smrti, nakon što se oporavio od moždanog udara, razgovarali smo sa njim u Sarajevu.Evo šta je tada govorio:

Tek što se oporavio od teškog moždanog udara folk pjevač Sulejman Ramadan Ramče, nakon višegodišnjeg lutanja po svijetu, ponovo je stigao u Sarajevo. Kratki boravak u ovom gradu iskoristio je za sređivanje papira vezanih za svoje stambeno pitanje i papira neophodnih za nastavak liječenja u inostranstvu. Ne voli da priča o sebi. Kako sam kaže, sve je već rekao sa pjesmama na jedanaest albuma koliko ih ima iza sebe

Iako se poodavno nije oglasio sa novim snimcima njegove pjesme poput „Alma ti si moja“, „Esma, Esma“, „Napiši mi pismo sine“, „Sve je kriva sudbina“ i druge rado se pjevaju na svakoj fešti. Važi za čovjeka koji je tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina mnoge pjevače među kojima su bili Mile Kitić, Amela Zuković, Rizo Hamidović, Šemsa Suljaković, Ćazim Čolaković i drugi zarazio orijentalnim stilom koji i danas vlada na folk sceni.

„Nisam od onih koji po svaku cijenu trče za snimanjem novih albuma, govori Sulejman Ramadan Ramče glasom na kojem su vidljivi tragovi moždanog udara. Nastojao sam, nastavlja on, da sve ono što treba da ostane generacijama iza nas na albumima bude kvalitetno zapisano i obojeno nečim novim ali da istovremeno ne bježi puno od onog po čemu smo se do tada prepoznaval
Nisi se dugo oglasio novim albumom?

„Uzrok tome je bilo moje zdravstveno stanje. Jednostavno. Borio sam se za život i hvala Bogu uspio sam prevazići tu kritičnu fazu. Istina, još nisam došao do toga da mogu krenuti na žive nastupe. Međutim, sanjam da dovršim svoj novi album koji će ujedno biti i moj oproštaj od estradne scene.

Hoće li to biti album sa novim pjesmama ili kompilcija starih hitova?

„Biće to nove pjesme. Volio bih da moje zdravstveno stanje bude takvo pa da ih nakon snimanja promovišem u živim nastupima. Istina, digitalni mediji koji danas vladaju tržištem bili bi pogodni za izdavanje neke kompilacije sa pjesmama koje su obilježile moju muzičku karijeru. Na žalost, diskografi danas više trče za nekim ko ima dubok džep ili lijepo izgleda re ne bježi da sa svoga tijela zbaci i posljeednju krpicu koju nosi.

Kivan si na diskografe?

„A kako i ne bih. Oni koji su godinama zarađivali novac na mojim albumima nisu se sjetili ni da me telefonom upitaju za zdravlje a kamoli da mi pruže materijalnu ili bilo kakvu drugu pomoć. Nije sve u novcu. Nekad je i lijepa riječ pravi melem za rane na duši.

A kolege? Jesu li one bile uz tebe?

„Fala Bogu pa jesu. Da nije bilo Halida Bešlića, Šemse Suljaković, Ibre Mangafića i mnogih drugih vjerovatno danas ne bi razgovarali. Oni su mi pomogli da nakon višegodišnje, bezizlazne situacije, dođem u priliku da ponovo vidim svoje Sarajevo, svoju unuku Sabinu i druge drage prijatelje i poznanike.

Ni mediji te nisu pazili?

„Na žalost svugdje ima potkupljivih ljudi koji za rad toga što od nekog ne dobiju koju marku udare po njemu bez obzira kakve će to posljedice imati po njega.U jeku kad sam se bukvalno borio za život u jednom sarajevskom sedmičnjaku osvanula je vijest kako sam se posvetio Islamu i pridružio sarajevskim dervišima. To me pogodilo više od moždanog udara, pogotovo što su autori takvih insinuacija bili meni vrlo dragi ljudi. Istina, u to vrijeme bio je neki trend da se neke javne ličnosti priklanjaju vjeri i povlače iz javnosti. Međutim, nisu znali da sam se iz javnog života isključio zbog zdravstvenih probleme a ne zbog vjerskih nazora.

Koliko je na plasiranje takvih insinuacija uticala pjesma „Jaša, jaša Alija paša“ koja se našla na jednom od tvjih albuma?

„Mnogo. Snimanje te pjesme bila je moja velika greška koja se i te kako odrazila na moju estradnu karijeru. Oni koji su sugerisali da je snimim kasnije su se okrenuli protiv mene i počeli me nazivati nacionalistom i drugim imenima koja nisu baš za iznošenje u javnost. Ovo je nauk za sve one koji se bave javnim životom. Nikad se ne treba priklanjati vjetru koji trenutno duva jer taj vjetar prije nego što se smiri prvo oduva vas, kaže Sulejman Ramadan Ramče. (Naj portal/E. Muračević)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending