Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Jedete 6 puta na dan, a salo se topi kao od šale: FRAKCIONA DIJETA SVE ZALUDILA

Published

on

Frakciona dijeta je alternativa uobičajenoj ishrani sa tri glavna obroka. Ovaj režim pomaže da se otarasite loših navika u ishrani, poboljšate varenje, ubrzate metabolizam i generalno ne trpite stres zato što ste na dijeti.

Mnogi vjeruju da je neophodno da se gladuje kako bi se istopio višak kilograma. Frakciona ishrana pobija ovaj mit, jede se nekoliko puta dnevno, umjesto uobičajena tri ili četiri obroka i sve to u okviru dozvoljenog dnevnog unosa kalorija.

Jednostavnim riječima, frakciona dijeta dnevno ima pet do šest obroka, a svaki zapravo čini manja količine hrane. Uz takav jelovnik nema gladi, varenje se poboljšava, metabolizam ubrzava, a prema nekim stručnjacima konzumiranje malih porcija smanjuje zapreminu želuca. Zajedno, ovi faktori dovode do normalizacije rada digestivnog trakta i mršavljenja.

Osnovni principi
Frakciona dijeta će biti biti efikasna samo ako se poštuju slijedeća pravila:

1. Morate da jedete na svaka 3-3,5 sata

2. Dijeta treba da sadrži najmanje 5 obroka

3. Zapremina porcije – ne više od 200-350 g, odnosno jelo treba da stane u šaku ili preklopljene dlanove

4. Mora da se jede striktno u određeno vrijeme

5. Svaki obrok treba da bude izbalansiran i da sadrži proteine, masti i ugljene hidrate

6. Prelazak na frakcionu ishranu treba da bude postepen kako tijelo ne bi bilo pod stresom zbog nagle promjene, što može da izazove kontraefekat i povećanje tjelesne težine, kao i razvoj poremećaja u ishrani

7. Ograničite unos soli i začina. Važno je da naučite kako da uživate u “prirodnom” ukusu hrane. Takođe, prženje namirnica se nikako ne preporučuje, uvijek birajte kuhanje, pečenje, dinstanje, barenje…

8. Primjenjujte principe uravnotežene dijete, koji podrazumijevaju isključivanje ili ograničavanje dimljene, masne, slatke, slane hrane.

Prednosti
Frakciona dijeta pomaže da se održi normalan nivo šećera u krvi i spreči pojava gladi, što smanjuje rizik od prejedanja i preopterećenja gastrointestinalnog trakta. Evo koje su još prednosti ovog režima ishrane:

Promoviše zdrav način ishrane koji pogoduje celokupnom organizmu

Služi kao prevencija bolesti i poremećaja gastrointestinalnog trakta

Normalizuje proizvodnju insulina u telu i snižava nivo šećera u krvi

Poboljšava metaboličke procese u tijelu

Ubrzava metabolizam i smanjuje zapreminu želuca

Česti obroci u malim porcijama ne preopterećuju stomak, što pomaže da se poveća energija tokom dana

Podstiče mršavljenje i pomaže da se oslobodite loših navika u ishrani, uključujući prejedanje

Glavna prednost frakcione dijete jeste da ne postoji rizik od vraćanja izgubljenih kilograma. Ako se pridržavate pravila koja su navedena u ovom tekstu, koligrami se gube lako i trajno.

Primjer jelovnika za nedjelju dana
Ponedjeljak: mliječna ovsena kaša, tost od celog zrna i povrće, bilo koji potaž, voće, fermentisani mliječni proizvod, riba na pari

Utorak: kajgana, salata od povrća, pečeno meso sa kuhanom tjesteninom, nezaslađeni jogurt, svježe voće, plodovi mora

Srijeda: mliječne žitarice, sendvič sa sirom, pileći bujon, zelena salata, palačinke od tikvica, nemasni svježi sir

Četvrtak: kaša od heljde sa mlijekom, kuhano jaje i povrće, boršč sa niskim sadržajem masti, voćni smuti, pileći file i salata od povrća, čaša fermentisanog mliječnog napitka

Petak: kajgana i tost od cijelog zrna, pljeskavica na pari, riblja čorba, šaka suhog voća ili orašastih plodova, riža sa dinstanim povrćem i posnim mesom, svježi sir ili kefir

Subota: bilo koja mliječna kaša, tofu sa povrćem, supa od pečuraka, bareno meso ili riba sa povrćem, voćna salata začinjena nezaslađenim jogurtom, komad mladog sira

Nedjelja: jaja ili mliječna kaša, salata od povrća, rižoto i kotlet spremljen na pari, palačinke sa sosom od jagodičastog voća, čorba od pečuraka, nezaslađeni jogurt ili mladi sir. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending