Pratite nas

Naj recepti

Fantastično jelo: PILEĆI LONAC (RECEPT)

Published

on

Ovo pikantno slatkasto-ljuto jelo istočnjačkog porijekla sjajna je prilika da ljubitelji piletine isprobaju nešto novo. Naime, kokos i piletina u tajlandskoj kuhinji su sasvim normalna kombinacija!

POTREBNI SASTOJCI: 4 pileća bataka, 8 pilećih jetrica, 500 ml kokosovog mlijeka, glavica luka, 2 čehne bijelog luka, 2 čili papričice, 500 ml pileće supe, 2 kašike kokosovog brašna, pola limuna, prstohvat šećera, 400 g riže, ulje, so, biber

Na ulju ispržiti pileće batake uz dodatak sitno sjeckanog luka, bijelog luka i usitnjenih čili papričica. Začiniti solju, prstohvatom šećera, rendanom koricom i sokom od polovine limuna.

Dodati rižu, preliti kokosovim mlijekom i supom (kokosovo brašno prokuhati u mlijeku i ostaviti da odstoji 30 minuta, pa procijediti kroz fino sito). Kuhati na laganoj vatri, oko 20 minuta u napola poklopljenom loncu.

U posebnoj tavi, sa svih strana lijepo ispržiti pileće jetrice, koje ste prethodno oprali i isjekli na jednake dijelove. Servirati batake, rižu, a preko riže dodajte pileće jetrice. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending