Pratite nas

Kućni ljubimci

Još jedan dokaz da životinje mogu naslutiti zemljotres: NEKOLIKO MINUTA PRIJE KATASTROFE OVAJ PAS JE POČEO ZAVIJATI IZ ČISTA MIRA (Video)

Published

on

Neobična snimka pojavila se na TikToku. Nije navedeno u koje je tačno vrijeme noći nastala niti u kojem gradu, no objavljena je na profilu Stray Beautiful, na kojem se prikupljaju donacije za napuštene pse diljem svijeta.

U opisu stoji kako je nastala malo prije razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Na njoj vidimo psa koji stoji sasvim sam na ulici i veoma glasno zavija. Iza njega se vidi džamija, a prolazi tek poneki automobil. Oko životinje nema drugih pasa ni mačaka, nema baš nikoga, a on ne prestaje glasno zavijati.

U opisu snimka stoji kako je pas ljude pokušao upozoriti na opasnost koja dolazi, a nije imao kako drugačije nego zavijanjem, koje je u tihoj noći sigurno bilo veoma glasno. Radi li se o tome da je pas zaista nešto osjetio ili ne, ne zna se, no mnogi vlasnici diljem svijeta isticali su kako su njihovi psi predosjetili potres nekoliko sekundi prije nego su ga oni osjetili. Neki su se uznemirili, drugi sakrili, a treći zavijali kao ovaj pas koji je, navodno, snimljen na ulici turskog grada kratko prije što se tlo zatreslo.

Sve više naučnih studija potvrđuje drevna svjedočanstva kako životinje uistinu mogu naslutiti pojavu potresa, ali je njihova primjena još uvijek vrlo rijetka i nesigurna. Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista. Jedno od takvih svjedočenja zabilježeno je ujesen 1969. na ribogojilištu Lipovljani, sedamdesetak kilometara istočno od sela Strašnik kod Petrinje u Hrvatskoj.

Upravitelj Ribnjačarstva Ivan Ibriks s dvadesetak ribara je izlovljavao u kanalu unutar ribnjaka, u kojem se na malom prostoru našlo 3000 kg ribe, piše u časopisu „Ribarstvo Jugoslavije“ broj. 6/1969. U 9.11 minuta „riba se strahovito uznemirila, počela je juriti amo tamo, skakati iznad vode“, navodi se u časopisu. Petnaestak do dvadeset sekundi nakon toga dogodio se potres u Banjoj Luci, udaljenoj oko 60 km vazdušne linije od Lipovljana. Za vrijeme potresa riba se potpuno umirila, a voda zatalasala kao da je projurio motorni čamac i sva zamutila.

Ribarima je bilo jasno da je riba osjetila potres prije njih i postali su svjesni da su bili očevici tog rijetkog prirodnog fenomena, piše u bilješci koju je potpisao istoričar ribarstva, danas pokojni ing. Cvjetan Bojčić, dugogodišnji direktor Poslovne zajednice slatkovodnog ribarstva Jugoslavije. Razorni zemljores u Banjoj Luci imao je jačinu 6 stepeni po Richterovoj skali..

 

Spasili kineski grad Haicheng

Postoje brojna zapažanja promjena u ponašanju životinja danima ili čak sedmicama prije velikih potresa, čak i do 500 km od epicentra potresa. Godine 373. p.n.e. rimski povjesničar Aelian zabilježio je opise štakora, pasa, zmija i lasica koji su u grupama napuštali grčki grad Helike nekoliko dana prije katastrofalnog potresa pri kojemu je grad doslovno potonuo, ističe Antunović.

Impresivno djeluje iskustvo kineskog grada Haichenga. On je evakuiran nekoliko sati prije potresa magnitude 7.3 koji se dogodio 4. februara 1975. Potres je devastirao grad i vjeruje se da je uspješna evakuacija spasila hiljade života.

Četiri godine prije, u avgustu 1971. godine, Državni seizmološki ured Kine počeo je prikupljati izvještaje o neobičnim ponašanjima životinja u svrhu predviđanja potresa. Na osnovu takvih posmatranja i geofizičkih mjerenja Haicheng je evakuiran.

Poslije ovoga, Kinezi su nastavili koristiti ponašanje životinja kao pomoć u predviđanju potresa uz nekoliko zapaženih uspjeha i nekoliko – lažnih alarma. Neobična ponašanja zabilježena su kod raznih životinja, uključujući mnoge vrste sisavaca, ptica, gmazova, riba i insekata. Na primjer, grupa japanskih istraživača 2017. godine povezala je smanjenu mliječnost kod krava počevši od tri sedmice prije potresa, kaže predavač na modulu Etologija životinja.

Događalo da pojedini naučnici objave svoja istraživanja, da bi ih druga grupa naučnika osporila, kao što je bio slučaj s mjerenjem ponašanja životinja u posljednjim većim potresima u Italiji 2016/2017. godine. Ipak, u posljednje vrijeme, ova su zapažanja dokumentirana u naučnim studijama. Stari ljudi su ukazivali da psi i mačke mogu predosjetiti katastrofu, te da treba pratiti njihovo ponšanje. (Naj portal)

@straybeautiful

🆘PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS🙏 #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok

♬ original sound – Stray Beautiful

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending