Pratite nas

Zanimljivosti

Jugo – uspomene: DA LI SU LJUDI SA OVIM KREDENCIMA, POSUĐEM, KRISTALNIM VAZAMA BILI SETNIJI I ZDRAVIJI?

Published

on

Od Jugoslavije su nam ostale samo uspomene. Neko je pamti po putovanjima, neko po ljubavi, neko po sportskim uspjesima, a neko po načinu života koji je po mnogo čemu odudarao od današnjeg. Neki je pamte samo po pričama drugih.

Svako vrijeme nosi nešto svoje na svim poljima, pa čak i kada je riječ o predmetima koje čuvamo u kući kao najveće dragocjenosti i odraz statusa ili ličnog stila.
Kada je u pitanju uređenje enterijera i predmeti za kuhinju i domaćinstvo, sve se promijenilo.A nekada, u sretna vremena, se jedna kuća nije mogla zamisliti bez ovih stvari! Kroz ovaj foto objektiv pokušat ćemo da oživimo sjećanja:

Čuveni zeleni kredenac
Stajao je na najvidljivijem mjestu u kuhinji ili dnevnoj sobi i u njegov stakleni dio izlagalo se najljepše posuđe koje se rijetko koristilo. Sve domaćice bile su “lude” za njim i željele da ga imaju u svojoj kući.

Set posuđa sa plavom crtom
Svi smo kući imali bar jedan set ovih šoljica ili tanjira. Bijela keramika sa plavom linijom pri ivicama.

Set posuđa koji je bilo zabranjeno koristiti
Svaka kuća imala je bar jedan set šoljica, čaša ili tanjira koji se čuvao za posebne prilike i rijetko kada se zapravo i koristio. Obično su ostajali netaknuti, jer su se uvijek čuvali za neku specijalnu priliku koja nikada nije bila dovoljno specijalna.

Bokal
Nekada je bilo potpuno nezamislivo poslužiti gosta sokom iz tetrapaka ili nositi čašu u kuhinju da na česmi sipamo vodu. Na stolu su uvijek bili porcelanski ili keramički bokali sa lijepom, uglavnom cvijetnom šarom.Kasnije su ih zamijenili stakleni bokali, koji su često dolazili u paketu sa čašama sa identičnom šarom.

Kristalna vaza
Vaze, ukrasne korpice i kutijice koje su bile ili izgledale kao da su napravljene od kristala bile su najpoželjniji poklon. Ne bismo Vam bili u koži ako ste tada bili dijete i slučajno ste razbili mami ili nani (baki) neki od ovih predmeta. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending