Pratite nas

Info

Književnica Nura Bazdulj – Hubijar: OPROSTITE MI ŠTO VOLIM MOGA SINA MUHAREMA

Published

on

Bh. književnica Nura Bazdulj-Hubijar oglasila se povodom pisma Majki Srebrenici upućenog novinaru i književniku, inače Nurinom sinu Muharemu, zbog njegovog učešća u slavlju u Višegradu s negatorom genocida i nobelovcem Peterom Handkeom.

“Poštovane i drage Majke Srebrenice, pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano potrešenu dodatno me je potreslo. Rekle ste sve što je trebalo reći, a to ste učinile na human, ljudski način, istinito i objektivno, način koji i nalikuje nekome ko je pretrpio, trpi i koji će do kraja života trpjeti nezamisliv bol. I sama, nažalost, znam šta su ratne rane. Na surov način ubijeni su moja majka i dvedesetak članova moje familije – napisala je Nura Bazdulj-Hubijar.

Dodaje kako je svjesna da nijedna bol nije usporediva sa gubitkom djeteta i naglašava da je cijeli rat provela u Travniku radeći i kao ljekar u bolnici, te da je oprostila i da ne mrzi nikoga.

“Nisam zaboravila. Ko zaboravi, i nije čovjek. Svaki 11. juli, crni dan u kome se desio genocide odbolujem sa Vama… Ne tražim razumijevanje (ni ja ga nalazim), ni opravdanje koje također ne nalazim, niti bih imala obraza tražiti oprost. Želim Vam samo reći da se klanjam pred dubinom Vašega bola i molim da mi oprostite što volim moga sina – naglasila je.

Nastavlja da je neko pametniji napisao: “Vraćati zlo zlom je isto kao gasiti vatru benzinom”. Zato je cijeli svoj život investirala u rečenicu: “Volite se, ljudi. Vjerujte u dobro i dobrotu”.

“Ja potroših život ne znajući je li to i do koga doprlo. Vi ste prvi kojim sam odgovorila, progovorila. Porazno i zastrašujuće je koliko je u ljudima zla i mržnje. S koliko sladostrašća su po mome sinu pljuvali oni koji su u svakom aspektu života i rada neuporedivi s njim. S njima ne želim komunicirati na bilo koji način. Neka se sjete ‘Ko nema nijedan vlastiti grijeh neka baci prvi kamen – zaključila je Nura Bazdulj-Hubijar. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Presretna Riječanka: POGLEDAJTE ČESTITKU JEDNE MAJKE SINU KOJI JE STUDIRAO 10 GODINA!

Nastavi čitati

Info

Nemile scene u Tuzli: U CENTRU GRADA NASRNUO NOŽEM NA POZNANIKA

Published

on

U centru Tuzlei odvijala se prava drama. Muškarac u srednjim godinama, nag do pasa, s nožem u ruci prijetio je drugom muškarcu da će ga ubiti.

Sve se to događalo na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, među gomilom slučajnih prolaznika, koji su nijemo promatrali raspravu dvije suprostavljene grupe muškaraca, žena i djece.

Očito da je riječ o osobama koje se poznaju, to smo mogli čuti na mjestu događaja, ali nije poznato šta je uzrok njihove svađe i pokušaja fizičkog obračuna.

U nekoliko navrata incident je smiren, ali se kroz koji minut ponovo razbuktavao. Prepirka, prijetnja ubistvom, tučom i čime sve ne trajala je 20-ak minuta, sve do dolaska službenika policije koji su NN muškarcu naredili da im preda nož što je on i učinio, a potom je policijska patrola identificirale sve učesnike drame koja na sreću nije završila krvoprolićem u centru Tuzle. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending