Pratite nas

Sudbine

Kod Slađana Mikića “nema šta nema”: SLUŠA PLOČE NA GRAMOFONU STAROM 102 GODINE, A PIŠE ORLOVIM PEROM

Published

on

Bijeljinac Slađan Mikić duže od dvije decenije je uzgajivač golubova i papagaja, a preko 40 godina, prikuplja neobične predmete, metalni i papirni novac, poštanske markice, stare radioprijemnike, vrijedne knjige, umjetničke fotografije…

“Uvijek sam volio životinje, a tu ljubav sam naslijedio od oca koji je takođe imao golubove, kanarince. Svaki kućni ljubimac je lijek za dušu. Život je sve ubrzaniji i ljudi su u nekim obavezama, a kad dođeš kući, „u svoje gnijezdo” i provedeš malo vremena sa svojim ljubimcem, opustiš se i izbaciš negativnu energiju – kaže Slađan.

Njegova zbirka neobičnih predmeta je posebna priča. Tu nema šta nema, od znački, starih foto aparata, do kontrabasa, kojeg je kupio u Novom Sadu, a “prošvercovao” na granici jer su carinici mislili da je muzičar.

“Imam gramofon koji je star 102 godine. Tu su i ploče za gramofon koje su se koristile prije stotinu godina. Imam manju količinu rimskih novčića, sjekire iz kamenog doba, ali i srebreni novac koji je iskovan u kovnici novca u Francuskoj – kazuje Mikić.

Neke predmete je dobio na poklon, kao što su prve bokserske rukavice koje su stigle u Bijeljinu, stare mastionice, radioprijemnici, stari tranzistori, originalni ruski samovar za čaj, preslica, kovačka kliješta iskovana u kovačnici, stare pegle. Puno neobičnih predmeta stiglo je sa skoro svih kontinenata – iz Kine, Japana, Rusije, Amerike, ali i iz brojnih evropskih zemalja.

Među neobičnim predmetima je kofer koji su na leđima nosile kamile po Africi, orlovo pero koje je nekada služilo kao nalivpero, ali i originalni luk i strijela iz nekog afričkog plemena.

“Imam tursku lulu staru 200 godina, rađenu od posebnog kamena. Sve sam prikupljao s ljubavlju i srcem. Nikakav interes nisam u svemu tome pronalazio, jer su me oduševljavali susreti s ljudima i njihove priče – kazao je Mikić. (Naj portal)

Nastavi čitati

Sudbine

Gejevske muke. JA SAM AMERIKANAC, MOJ DEČKO KINEZ; HOĆEMO LI U BOSNI BITI IZBODENI?

Published

on

Jedno pitanje postavljeno na Redditu privuklo je posljednjih dana veliku pažnju među korisnicima ove društvene mreže.

Naime, gej par koji planira turistički da posjeti Bosnu i Hercegovinu na internetu je zatražio informacije i savjete kako da se ponašaju u ovoj zemlji.

“Da li je sigurno posjetiti Bosnu kao gej par? – glasilo je pitanje korisnika popularnog sajta pred potencijalni dolazak u Bosnu i Hercegovinu, koju je planirao da posjeti sa partnerom.

Kako dalje objašnjava, ne zna previše o Bosni i Hercegovini, pa brine za sigurnost i dodaje da se plaši da neko može i da ih napadne i izbode, ako se sazna da su homoseksualci.

“Ja sam Amerikanac i moj dečko je Kinez i jedno od rijetkih mjesta koje oboje možemo da posjetimo bez viza je Bosna. Sve dok se ne ljubimo ili radimo bilo šta kao par u javnosti, trebalo bi da sve bude ok, je li tako? Hoćemo li ja i moj dečko biti izbodeni ili tako nešto ako posjetimo Bosnu – pitao je on.

Dobili su mnoštvo odgovora ali i savjeta drugih gej parova koji su dolazili u Bosnu i većina njih poručuje isto – da se ne ljube u javnosti.

Samo nemojte da se držati za ruke i ljubite u javnosti – poručuje im dio korisnika Reddita a neki kažu i da niko neće previše obraćati pažnju na njih ili da se spreme na čudne pogleda, ali ne i na nasilje.

U jednom od komentara stoji da u Sarajevu neće imati problema, ali da možda nije pametno da idu po manjim mjestima po Bosni.

Poznajem neke homoseksualce i lezbijke u Bosni. Većina njih su nekako potajno gej. Čak i ako žive u liberalnom okruženju, ne pokazuju otvoreno da su homoseksualci.

Video sam i turistički vlog na Jutjubu jednog gej i lezbijskog američkog para. Svi Bosanci s kojima su razgovarali mislili su da su dva strejt para. To je bilo pomalo smiješno i pokazuje da homoseksualnost zapravo ne postoji u mnogim bosanskim umovima – piše jedan korisnik.

Mogli bi se vratiti sa šljivama – poručio je jedan Bosanac. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending