Pratite nas

Zanimljivosti

Koje su boje automobila najbezbjednije: VOZILA CRVENE BOJE IMAJU NAJVIŠE PEHOVA

Published

on

Boje automobila često odražavaju ličnost vlasnika. Konzervativni kupci skloniji su monohromatskim vozilima, dok ostali vozači preferiraju svijetle boje. Uopšteno, dok proizvođači automobila nude boje koje odgovaraju svakoj ličnosti, većina vozača preferira boje koje su oduvijek popularne.

Popularnost boja automobila može varirati u različitim zemljama – nijanse koje su obožavane u SAD ne moraju nužno biti popularne u Njemačkoj, Španiji ili Meksiku. I uopšteno, trendovi boja automobila nisu statični – mijenjaju se s vremenom kako nove boje dolaze i dobijaju na popularnosti.

Ipak, boja automobila nije samo stvar stila. Na primjer, očigledno je da crveni automobili imaju veću vJerovatnoću da će doživjeti nesreću, što samo dokazuje važnost pažljivog izbora. Automobilski stručnjaci carVerticala sproveli su istraživanje kako bi pronašli najpopularnije boje automobila i njihov uticaj na bezbjednost vožnje.

U zemljama s toplom klimom ima više šarenih vozila u poređenju s zemljama u kojima dominira hladnija klima. Vožnja svijetlog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj može podići obrve lokalaca, ali to bi bilo sasvim normalno u Kaliforniji ili Italiji, gdje su sviojetle boje normalna stvar.

Opšte je pravilo da su bijeli automobili popularniji u toplijim podnebljima jer bijela boja reflektuje sunčevu svjetlost, zbog čega je manje vruće za vožnju.

Kao što ovo nedavno istraživanje otkriva, bijela boja je najpopularnija boja u Australiji (39,1% ukupnog broja vozila) i EU (26,8%). Australijanci takođe obožavaju srebrne (15,9%) i sive automobile (14%). Evropljani više preferiraju siva (25,9%), a slijede crna vozila (24.5%).

Sličan procenat crnih vozila može se pronaći i u SAD (24,7%). Ali vole i bijele (20,9%) i srebrne (17,3%) automobile.

“Oko 71 odsto automobila provjerenih na našoj platformi bili su monohromatski – crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je riječ o kupovini vozila – kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i vođa komunikacija u kompaniji carVertical.

U posljednjih 20 godina došlo je do značajnih promjena u trendovima boja automobila. Čak 42 procenta automobila proizvedenih 2002. godine i provjerenih na spomenutoj platformi za istoriju automobila bili su sivi ili srebrni. U međuvremenu, iako je bijela boja trenutno jedna od najpopularnijih boja, 2002. godine u osnovi nije bilo bijelih vozila.

Danas, stvari su potpuno drugačije. Od svih pregledanih automobila proizvedenih 2020. godine, 26 odsto bilo je sivih, a 18 procenata bijelih.

Udio crnih automobila između 2002. i 2020. godine ostao je više-manje isti. Ponekad trendovi boja traju samo nekoliko godina. Na primjer, broj smeđih automobila porastao je između 2012. i 2014. godine, ali je zatim počeo da opada u nadolazećim godinama.

Koje su boje automobila najbezbjednije
Prema istraživanju carVerticala, boja vozila ima uticaja na vjerovatnoću stradavanja u nesreći – 60 odsto crvenih automobila provjerenih na platformi učestvovalo je u nesrećama, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju.

Smeđa (59%) i crna (57%) takođe su boje automobila koje češće od ostalih završavaju u nesrećama, a slijede žuta (55%), plava (54%), bijela (50%) i siva (50%). Iako razlike među polovnim automobilima nisu značajne, istraživanje sugeriše da su vozila u određenim bojama manje sklona nesrećama na putu.

“Nije iznenađenje da crveni automobili češće učestvuju u nesrećama. Sportski automobili obično su crvene boje, a ljubitelji brzine radije biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno za pretpostaviti zašto su crveni automobili na vrhu baš ove liste – objašnjava M. Buzelis.

Proizvođači automobila uveli su mnogo svijetlih boja posljednjih decenija. Ipak, ne čini se da će siva, bijela ili crna uskoro izgubiti na popularnosti. (Naj portal

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending