Pratite nas

Info

Konačno izvinjenje: MAJKE PILE LIJEK PA RAĐALE DJECU BEZ RUKU I NOGU

Published

on

Australija će uputiti nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim “tragedijom talidomida”, rekao je u ponedjeljak premijer te zemlje Entoni Albanez, više od pola vijeka nakon što su rođena dejca sa urođenim manama jer su njihove majke uzimale jutarnje tablete protiv mučnine.

Talidomid je bio aktivni sastojak u sedativu koji je ranih 1960-ih bio široko distribuiran mnogim majkama širom svijeta. Kasnije je utvrđeno da uzrokuje malformacije udova, crta lica i unutrašnjih organa kod nerođene djece.

„Tragedija s talidomidom je mračno poglavlje u istoriji naše nacije i svijeta. Preživjeli, njihove porodice, prijatelji i staratelji su se godinama zalagali za ovo izvinjenje sa hrabrošću i uvjerenjem. Ovaj trenutak je dugo očekivano nacionalno priznanje za sve što su pretrpili i za su se borili“, rekao je Albanez.

Skandal sa talidomidom pokrenuo je reviziju režima testiranja lijekova širom svijeta, ali je takođe podigao profil američke Uprave za hranu i lijekove, koja je bila usamljena u svom upornom odbijanju da odobri lijek, iako je bio distribuiran u SAD radi testiranja.

Britanska vlada se izvinila žrtvama 2010. Procjenjuje se da je talidomid, koji je razvila njemačka kompanija Gruenental, ubio 80.000 djece širom svijeta prije rođenja, a još 20.000 je rođeno sa urođenim manama.

Australijanka, koja je rođena bez ruku i nogu nakon što je njena majka uzela talidomid, osvojila je višemilionsku nagodbu 2012. od Diageo Plc, lokalnog distributera. Diageo je 2010. pristao da plati 50 miliona australijskih dolara (32 miliona dolara) za 45 žrtava u Australiji i Novom Zelandu. Albaneze će se izviniti u parlamentu 29. novembra. Australijska vlada je registrovala 146 preživjelih od talidomida, iako je tačan broj pogođenih nepoznat.

“Iznoseći ovo izvinjenje, odaćemo priznanje svim onim bebama koje su umrle i njihovim ožalošćenim porodicama, kao i onima koji su preživjeli, ali čiji su životi otežani djejstvom ove strašne droge”, rekao je Albanese. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending