Pratite nas

Razglednice

Kopali rudu i ostavili rupu: PRIČA O NASTANKU TAVNIČKOG JEZERA

Published

on

Stvoreno dijelom ljudskom rukom i dijelom višom silom, na 1.000 metara nadmorske visine i udaljeno 300 metara od magistralnog puta koji od Zlatibora vodi ka Novoj Varoši, (Srbija) smjestilo se jedinstveno Tavničko jezero.

Zbog svoje ljepote i specifičnosti bilo je meta mnogih ljubitelja lijepog kadra, pa su slike sa ovog lokaliteta obišle ne samo Srbiju, već i svijet.
Nastanak jezera je poprilično neobičan, jer se pojavilo sasvim slučajno.

“Prije tridesetak godina ovdje su vršene iskopavanja magnezita i nalazio se rudnik. Kad su ona završena u zemlji je ostala rupa a podzemne vode i planiski zlatiborski potoci su napunili ovaj prostor – rekla je za RINU Milica Popović iz TO Zlatar.

Okruženo pravim četinarskim gorostasima koji se u vodi ogledaju, jezero tokom čitave godine ima fenomenalnu tirkiznu boju, pa se na taj način stvaraju nestvarni prizori koji podsećaju na neke daleke destinacije. Podjednako je privalčno i ljeti i zimi. I dok se tokom vrelih dana posjetioci kupaju, u hladnim mjesecima Tavničko jezero bilo je pravi izazov za ronioce koji su odlučili da razbiju led i urone u njegove dubine.

Do jezera je teži prilaz, ali svaki uloženi trud maksimalno se isplati. Okružuju ga okomite litice, a u njemu je dozvoljeno kupanje. Planinska voda je veoma čista, kupačima pogoduje i to što nema talasa i voda je veoma topla.

“Zahvljajući društevnim mrežama može se primijetiti da sve više ljudi zna za ovaj lokaliter i dođu da provjere da li je toliko lijepo i uživo, ali još je ljepše uživo – kaže Popovićeva.

Jezero je skromnih dimenzija, širine 40 i dužine oko 70 metara, a najviša izmjerena dubina je osam metara. Iako ne tako veliko, pravi je dragulj zlatiborsko-zlatarskog kraja.

Tavničko jezero je udaljeno od centra Zlatibora oko 24 kilometra i nalazi se na teritoriji mjesne zajednice Dragalica, koja pripada opštini Nova Varoš. Mještani su se potrudili da jezero bude i poribljeno, pa su neki primjerci riba doneseni čak i iz Vojvodine. Ipak, ribolov nije dozvoljen jer je broj riba u jezeru veoma mali. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending