Pratite nas

Zanimljivosti

Korisni savjeti ljubiteljima cvijeća: ORHIDEJE VOLE ZELENI ČAJ

Published

on

Orhideje su zbog svog oblika i raznovrsnosti boja omiljeno cvijeće svakog doma. Tokom ljeta se orhideje zalijevaju jednom ili dva puta nedjeljno, dok zimi čak jednom na dvije ili tri nedelje.

Najbolje je zaljeivati ih kišnicom, ali i voda iz slavine je takođe prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalivanje je najbolje odraditi u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, ali ne i razmočen.

Ukoliko i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku pogledajte nekoliko korisnih savjeta kako da ih očuvate:

Orošavanje
Prska se svakog dana po jednom, dva ili tri puta što naravno zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji rjeđe, a u toplijoj češće. Prskanje (orošavanje) biljke je veoma potrebno i korisno, kako za vrijeme cvjetanja tako i za vrijeme mirovanja.

Stvaranje vlažnog vazduha sprječava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, a za vrijeme porasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci od suhog vazduha.

Savjet plus
U slučaju da vam se desilo da na poklon dobijete raskošnu orhideju, a poslije više nikada ne dobije nove cvjetove, ovo je rješenje:

Umjesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuhati posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dvije kašike i nemojte je zalijevati tokom vikenda.(Naj portal)

Zanimljivosti

Slušati ženu ili ne kod kupovine automobila: MUŠKARCI SU POVRŠNIJI, A DAME PRAKTIČNIJE!

Published

on

Tokom zadnjih nekoliko godina, sve više istraživanja ide u prilog tome da moramo pripaziti da nam se ne omakne koji klasičan stereotip vezan za nježniji spol kad se radi o automobilima.

Moglo bi se generalizirati i reći da sintagma „žena za volanom“ najprije asocira na nekoga ko sporo vozi, loše parkira i uspije od jednog semafora do drugog nalakirati nokte i napraviti neki od kozmetičkih tretmana lica.
S

vima je već poznato da se mozgovi razlikuju, što muški od ženskih, što individualno jedni od drugih bez obzira na spol, no neka je uvriježenost da se generalno muškarci bolje snalaze u prostoru, što donekle objašnjava veću zapaženost lošijeg ženskog parkiranje.

Nadalje, zbog testosterona su, najvjerovatnije, muškarci nesigurniji vozači i statistički češći počinitelji prekršaja. Žene više čine sitnije greške u vožnji, dok saobraćajna pravila više poštuju i manje uzrokuju saobraćajne nesreće. Dakle, generalno nekih razlika uvijek ima. Šta je s odabirom željenog vozila?
Ima i tu razlika, a mogu se svesti ukratko na sljedeće: muškarci su površniji, žene su praktičnije.

Zaboravite na ono da su muškarci racionalniji, a žene emocionalnije, možda inače, ali u ovoj temi to uopće nije slučaj. Čak naprotiv. Nemalo iznenađuju podaci da su muškarci u 20 % slučajeva češće nego žene skloniji donijeti odluku o kupovini auta zbog boje karoserije, a u 40 % zbog reputacije same marke.

Kako prenosi automobili.hr, žene se, za razliku od njih, u 25 % slučajeva više obaziru na potrošnju goriva pri odabiru i u 20 % više na troškove servisa. Tu se ženska pragmatičnost ne zaustavlja, prioritet su im također prostor u autu i prtljažniku, sigurnost i mogućnost boljeg parkiranja, a ne toliko prestiž i performanse.

Muškarci su tradicionalno više zaokupljeni onime što se nudi ispod haube, a i u 20 % više slučajeva uspiju dobiti bolju pogodbu kod prodavca. Postoje također usporedbe utječe li stav partnera na kupovinu automobila kod različitih spolova. 50 % muškaraca je priznalo da je bilo utjecaja partnera u odluci o kupovini vozila, dok se isto odnosi na 39% žena.

Ah, ti slatki kompromisi!

Sjetimo se samo da nemali broj nas bole vratovi od okretanja za luksuzno izgledajućim dvosjedima ili starijim nabrijanim klasicima, a završimo s porodičnim autom. Ako nas i dalje zbunjuje zaključak da su muškarci skloniji emocionalnim kupovinama završimo ovo s podatkom da je 2012. godine najčešći muški izbor bio Porsche 911, a ženski Volvo S40. Kad smo kod toga, prošlogodišnji najčešći ženski odabir je bio Hyundai Tucson, a muški Nissan GT-R.

Što se tiče samih boja i preferencija po pitanju njih, svježi podatci od ove godine govore opet o razlikama. Muškarci, pored, klasične crne i crvene, sad pojačano biraju narandžastu, smeđu i žutu boju. Žene su, pak, ostale vjerne sivim, zlatnim i bež nijansama. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending