Pratite nas

Sudbine

Krajišnik beton: MEHA IZ KRUPE I DANAS SE OKUPAO U HLADNOJ UNI

Published

on

U Krupi svi poznaju Mehmeda Ramića, kojeg od milja i iz poštovanja zovu Meha. On se više od četiri decenije svakog 13. januara okupa u Sani.

Tako je bilo i danas. Tačno u podne, kada se kazaljke poklope, ovaj hrabri Krupljanin, pred svojim sugrađanima, pokaže svoju hrabrost, skine se u kupaće gaćice, a onda prepliva rijeku Unu sa jedne strane obale na drugu. To je tradicija koju on svakog 13. januara održava u kontinuitetu 42 godine.

Iako je živa na termometru danas u određenim dijelovima dana u Bosanskoj Krupi pokazivala i nekoliko stepeni ispod nule, a krajolik oko same obale rijeke bio u potpunosti prekriven snijegom, Ramića ni ove godine nije spriječilo ništa da nastavi obilježavati ovu svojevrsnu tradiciju po kojoj je poznat u Bosanskoj Krupi, ali i cijeloj Krajini.

Prvim kupanjem 13. januara na rijeci Uni, Ramić na određeni način svake godine otvara i sezonu kupanja na ovoj krajiškoj ljepoticiNakon objave video snimka na FB-u pohvale stižu sa svih strana. Neki su Mehu prozvali “beton krajišnik”. (Naj portal)

https://www.facebook.com/100054204519410/videos/210381064112043

Sudbine

Sudbine: U GRADIŠKOJ UMRIJE ŠERA, A OSTA KONJ KOJEG JE ŠTITIO OD KORONE

Published

on

Društvene mreže preplavljene su komentarima i izrazima saučešća povodom smrti Šerifa Šere Seferovića, legende Bosanske Gradiške.

Za sat vremena objavljeno je više od 250 komentara,u kojima građani iz Bosanske Gradiške i dijaspore odaju poštu Šerifu, koji je važio za poštenog i skromnog čovjeka.

Šerif je bio posljednji sakupljač sekundarnih sirovina, obilazio je zaprežnim kolima svakodnevno mnoga mjesta sakupljajući stari metal i sve ostalo što se moglo upotrijebiti ili unovčiti. Na taj način prehranjivao je brojnu porodicu.

O Šerifu su često pisali mediji, a posebno je odjeknula priča u kojoj je objašnjavao zašto je i konju stavio masku protiv korone.

“Ako mi ugine konj gotovi smo i ja i moja brojna porodica. Bez konja smo bespomoćni – rekao je Šerif minulog proljeća odmah nakon početka pandemije.

Šerif je poznat i po glavnoj ulozi u dokumentarcu “Ljubav za dvije”, rađenog u produkciji Akademije umjetnosti iz Banja Luke.

Živio je u prigradskom naselju Lipovača, važio je za poštenog i vrijednog čovjeka, te je svaku priliku iskazivao da je bio najsretniji u Jugoslaviji. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending