Pratite nas

Razglednice

Kuća u Prčnju je atrakcija za turiste: PRIČA O 3 SESTRE KOJE SU VOLJELE JEDNOG MORNARA

Published

on

Blizina Kotora, koji je jedan od crnogorskih gradova koji žive tokom cijele godine, čine Prčanj zanimljivim izborom za odmor. Smješten u Bokokotorskom zalivu, na istoku poluostrva Vrmac, Prčanj od Kotora dijeli tek nešto manje od 10 kilometara.

Zbog povoljnog geografskog položaja, Prčanj je duže od stotinu godina okarakterisan kao prirodno klimatsko lječilište. Iako se baš ne može pohvaliti prostranim plažama, u zavisnosti od toga gdje je smještaj, turisti mogu uživati na privatnoj plaži, odnosno ponti. Većina ponti su betonske i dovoljno je samo da pređete ulicu i da stignete do svoje plaže.

Osim Kotora, u blizini ovog ljetovališta je i Stoliv, u kome se nalazi dobra plaža, prekrivena pijeskom. Na putu prema Stolivu nalazi se Marko Polo, ujedno i najpoznatija plaža. Iako je jedan njen dio rezervisan za goste hotela, na ovoj plaži dugoj oko kilometar nalazi se i dio, na kome mogu uživati i ostali.

Ako izuzmemo odlazak u Kotor, koji posjetioce opčinjava već na prvi pogled, u Prčnju se nalazi i kuća u kojoj su živjele tri sestre, poznata kao kuća “Tre sorelle” koju prati zanimljiva legenda.

Mada se pominje da je kuća sa dva zazidana prozora, koja je jedno od obiležja Prčnja, pripadala porodici Buća, čuvenoj u tom dijelu zemlje, to još uvijek nije dokazano.

Kuća nije otvorena za posete, ali ako upoznate starije mještane Prčnja i upitate ih za legendu, čućete je sigurno. Legenda je vezana za tri sestre – Neru, Bjanku i Rozu ili Fiomeni, Gracijani i Rini, jer se i ta imena pominju, i njihovu ljubav. Veli se da ne samo da su bile poznate po svojoj ljepoti, nego i po čestitosti. Ali je sudbina htjela da se sve tri zaljube u istog čovjeka, izvjesnog Jerka Novanjanina, mornara iz Hercegovine.

I kako to obično i bude u legendama, dolazi do zapleta. Jerko ne može da donese odluku kojom od njih će se oženiti, pa odlazi na brod, kako bi sredio svoje misli. Oženiće se onom koja ga jedina bude čekala.

A one su čekale. Sve tri. Danima, mjesecima, godinama. Međusobno su se dogovorile da će, ne bi li olakšale svom voljenom, ako neka od njih umre, druge sestre zazidati taj prozor. Tako će njihov Jerko znati koja ga od njih čeka.

Najmlađa od njih, po imenu Roza ili Rina, ostala je posljednja živa. I prozor od njene sobe jedini je ostao otvoren i dan danas. Kako veli pjesma, koja je posvećena legendi i tri sestre: Treći prozor ko da sluša šum dalekih okeana.
Iako se Jerko nigdje više ne pominje, priča o Tre sorelle je sačuvana je i danas, kroz istoimenu predstavu, koja je postavljena u jednom od beogradskih pozorišta. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending