Pratite nas

Poznati

Licemjerje i na estradi: U BOSNI ZARAĐUJU, A SELMU OSUĐUJU

Published

on

Selma Bajrami posljednjih sedmica preživljava pravu medijsku torturu. Sve je počelo, podsjećanja radi, tokom jednog njenog nastupa u Sarajevu, kada je rukama napravila znak dvoglavog orla za koji se smatra da predstavlja simbol velike Albanije. Zbog toga joj je zabranjen ulazak u Srbiju, te je tako i vraćena s beogradskog aerodroma.

Svi pjevaju po Bosni

Odmah se oglasio bivši direktor BIA, Aleksandar Vulin, rekavši da je baš po njegovom naređenju pjevačici zabranjen ulazak u Srbiju. Iako više nije na čelu BIA, on je po vlastitom priznanju izdao neke naredbe koje su ostale na snazi.

– Ne možete pokazivati simbole Velike Albanije i uzimati novac u Srbiji. Kome je Velika Albanija ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA, izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi, ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provjere – izjavio je tada Vulin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selma Bajrami (@selmabajrami.star)

Problem je Selma koja je pokazala orla, no u problem se očito ne ubrajaju mnogobrojni pjevači koji uredno pokazuju tri prsta. Nikome nikad nije bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog podizanja tri prsta, što je simbol Velike Srbije, i pokazivanja nacionalističkih simbola.

Naravno da politika ne smije miješati svoje prste u estradu i obrnuto, ali ako ćemo “krivo sjesti, a pravo ustati”, ovdje su, očito je, u pitanju dvostruki aršini. I dok je Bosna pogodno tlo za srbijanske pjevače, koji odavde godinama nose ogromnu zaradu, bh. pjevači obično ni eura ne zarade “preko Drine”, osim što nose velike količine novca tamošnjim autorima, što je legitmno i svačije pravo na izbor.

I najgore od svega, upravo oni koji nose pare iz Bosne, ili se nisu oglašavali i stali na stranu esnafa, ili su pak podržali zabrane za Selmin ulazak u njihovu zemlju. Licemjerno, složili su se mnogi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selma Bajrami (@selmabajrami.star)

S druge strane Selma mudro šuti, ali kaže da je pokrenula sve pravne poteze kako bi što prije ukinula ovu, svjesna je, namontiranu zabranu. Neki, činjenica je, upravo preko njenog imena pokušavaju dobiti političke poene i vode “svoje bitke”.

– Nadam se da će uskoro pravda biti zadovoljena te da ću visoko uzdignute glave ponovo zakoračiti u Srbiju u kojoj imam mnogo dragih prijatelja koji su sve vrijeme bili i ostali uz mene – kaže Selma za “Naj portal”.

Vodi pravnu bitku

A da muzika ne poznaje granice, svjedoče njene pjesme koje se masovno pjevaju na nastupima širom Srbije.

– Sve će se ovo zvati jučer… – mišljenja je i sama Selma, no ona će svoju pravnu bitku izboriti, sigurna je u to.

Cijeni svoje, da bi te drugi cijenili je poslovica koja očito ne pije vode u Bosni. A ako nekada Bosanci i Hercegovci svoje pjevače stave na pijedestal, više će ih poštovati i komšije. Dok se ne osvijeste, pare od bosanske publike će uzimati i oni koji to zaslužuju, ali i oni koji ne!

(Naj portal)

 

 

 

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending