Pratite nas

Naj recepti

Liječi tijelo i grije dušu PILĆA ČORBICA (RECEPT)

Published

on

Skuhajte nešto “na kašiku”, obradujte dušu

POTREBNI SASTOJCI: 1,5 l vode, 1 manji pileći file, 1 veza zeleni (mrkva, paskanat, celer, korijen peršuna)m 1 glavica crnog luka, 1 jaje, 2 kašike brašna, suhi začin, so, biber, sjeckani peršun, list celera

Bijelo meso isjeckajte na kockice, povrće takođe. Luk očistite, ali ga ne sjeckajte, već cieli stavite sa mesom i povrćem da se kuh u 1,5 l vode.
Kad povrće bude skuHano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.

Kutljaču supe odvojite u neku manju činiju, malo prohladite, pa razmutite 2 kašike brašna. Ulijte polako u supu, uz mIJešanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i začine po ukusu.
Izmaknite sa ringle, dodajte sJeckan peršun i list celera. Pustite da se malo prohladi.

U onoj činiji od maloprIJe umutite jaje viljuškom, da malo zapJeni, dodajte kutlJaču čorbice polako, mIJešajte viljuškom i dalje da se lIJepo sjedini. Čorba ne smIJe da bude vrela kad to radite jer će onda jaje da se zgrudva.

Vratite sadržinu činije nazad u šerpu, takođe uz neprestano mIJešanje, poklopite da malo odstoji i onda poslužite. (Naj portal)

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending