Pratite nas

Zanimljivosti

Ljubomora: DOKAZ LJUBAVI ILI BOLEST?

Published

on

Ljubomora je složeno osjećanje. Ona se može iskazati kroz bijes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj. Međutim, da li je osjećanje ljubomore uvijek mora biti destruktivno?

Ona je obično posljedica negativnih misli i osjećaja nesigurnosti koji se javlja jer se plašimo da bismo mogli da ostanemo bez voljene osobe. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.

Ukoliko vas partner konstantno pritiska, provjerava vam telefon i lične stvari i zamjera vam mnoge stvari, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To nikako nije zdrava ljubomora.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, ona je dio egzistencijalnih potreba čovjeka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada sklad tada neće biti mjesta za ljubomoru.

Ljubomora je tokom čitave čovjekove istorije jedna od glavnih tema pjesama, priča, filmova i drugih oblika umjetnosti. Ipak, ona može da ima i negativne posljedice.

Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.

Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osjećanje ponosa što ste baš vi ona/onaj pored nje/njega, ali često taj ponos zna da prati osjećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko ljepši i zanimljiviji od vas.

Naše urođeno osjećanja straha, bola, sreće, neizvjesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo, (Naj portal)

Zanimljivosti

Sarajevski žargon: KO SU I ZAŠTO SU PAPUČARI

Published

on

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu:

“Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”. – piše “Sarajevska sehara”)

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending