Pratite nas

Zdravlje i ljepota

MALAKSALOST: Pijte 4 sedmice čaj od koprive (Recept)

Published

on

Ljeto je sa sobom donijelo visoke temperature koje su nepredviđeno dosta uticale na naše zdravlje i na to kako se osjećamo. Žureći da svakodnevno završimo obaveze po visokim temperaturama, nemojte se iznenaditi kada na kraju dana nemate energije ni da napravite par koraka.

Da biste izašli na kraj sa ovom situacijom potrebno je da odlazite na spavanje prije ponoći, najkasnije u 23, da spavate minimum 6 do 8 sati, ali i da se redovno hidrirate.
U ovoj situaciji vam može pomoći i čaj od koprive.

Ljekovita svojstva koprive poznata su već vijekovima, a u narodnoj medicini preporučuje se kod bola u mišićima i zglobovima, kao i za liječenje urinarnih tegoba i ublažavanje malokrvnosti.
Terapija malaksalosti čajem od koprive sprovodi se četiri nedjelje. Čaj se priprema tako što se u 2 dl ključale vode potopi jedna kašičica lista koprive i ostavi da odstoji 5 minuta.

Čaj treba procijediti i piti u gutljajima tokom cijelog dana na slijedeći način: prvog dana, 1 šolju čaja, drugog dana 2 šolje, trećeg 3 šolje i tako sedam dana. Nakon toga svakoga dana treba piti po jednu šolju čaja manje nego prethodnog dana.

Postupak ponoviti i nakon tih mjesec dana napraviti pauzu od dvije nedjelje nakon čega se može ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala, može se nastaviti sa po jednom šoljom dnevno, narednih mjesec dana. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

ZA IMUNITET, KRVNU SLIKU, JETRU: Sirup od mladih kopriva (RECEPT)

Zdravlje i ljepota

MAMURLUK: Voda od kiselih krastavaca je prijeki lijek

Published

on

Popili ste malo previše alkohola? Vaše je tijelo u tom slučaju dehidrirano i neće mu biti tako lako funkcionirati onako kako ste navikli.

Ako vam se baš danas dogodilo da pretjerate s alkoholom onda pokušajte prevenirati mamurluk tako da popijete prije spavanja malo vode od kiselih krastavca i mogli biste primijetiti kako je mamurluk puno manje neugodan nego inače.

Razlog je to što se u toj vodi nalazi natrij i kalij, a ta dva minerala su dobri suplementi ako ste dehidrirali. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending