Pratite nas

Kućni ljubimci

Maze i spavalice: ZAŠTO SE MAČKE VOLE ZAVUĆI U GAZDIN KREVET I TAMO DRIJEMATI?

Published

on

Postoje različite mace, pa tako ima onih koje vole da noć provedu na skrivenom mjestu. Međutim, većima voli da se uvuče u krevet svog vlasnika.

1. Zbog toplote
Prvi razlog je praktičan – mačke vole toplo. Uprkos krznu one uvijek traže mirno i toplo mjesto na kojem će moći da se zavuku i spokojno spavaju.

2. Udobnost prije svega!

Budimo iskreni, krevet na kojem spava čovjek je mek, topao i udoban. Zašto bi, onda, mačka spavala u korpi ili na stolici? Mačke spavaju po 15 sati dnevno i uvijek pronađu najbolje moguće mjesto, kraj radijatora, u fotelji i slično.

3. Sigurnost
Mačke skaču na najmanji zvuk, pa ako se osjećaju sigurno sa vlasnikom onda žele da budu uvijek sa njim. Dakle, vlasnik kojem mačka ne pokušava da se uvuče u krevet treba da se zapita zašto?!

4. Mačke su teritorijalna bića
Mnogi to ne misle, ali mačke vole da obilje svoju teritoriju. Kada spavaju u krevetu vlasnika to ustvari znači da one vama dozvoljavaju da spavate sa njima, a ne obrnuto!

5. Vole vas
Dolazak u krevet čovjeka i čvrst san zajedno sa njim znače samo jedno – ovaj čovjek je dovoljno dobar da se sa njim spava!

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending