Pratite nas

Zdravlje i ljepota

MENOPAUZA: Prirodni lijekovi i tehnike olakšavaju neprijatne simptome klimaksa!

Published

on

Žene žele prirodne lijekove za liječenje uobičajenih simptoma menopauze, poput promjene raspoloženja, napada vrućine i nesanice. U stvari, mnogi se okreću biljkama, hrani i promjenama života umjesto potencijalno rizičnoj hormonskoj terapiji.

Važno je zapamtiti da prirodno ne znači sigurno. Mnogi biljni dodaci ishrani djeluju u interakciji sa lijekovima na recept ili mogu negativno uticati na hronična medicinska stanja. Zato, prije nego što se odlučite za upotrebu alternativnih i komplementarnih lijekova za simptome menopauze, obratite se svom ljekaru i pročitajte moguće neželjene efekte bilo kog tretmana koji razmatrate. Prirodni pristupi nisu bez rizika, a što više znate to ćete bolje moći donositi odluke koje će vas održati bezbjednim i zdravim.

Valunzi

Napadi vrućine i noćna znojenja najčešća su pritužba žena tokom menopauze. Iako je estrogen veoma efikasan u ublažavanju vazomotornih simptoma poput ovih, postoje alternativne terapije koje kod nekih žena djeluju prilično dobro. Na primjer, crni kohoš je dodatak prehrani koji potiče iz biljke iz porodice leptira. Vijekovima se koristi kao lijek za menstrualne poremećaje i simptome menopauze.

Studije su uporedile formulacije crnog kohoša, kao što je Remifemin, sa placebom i estrogenom. Rezultati su donekle varirali, ali jedan broj njih otkrio je da je standardizovani crni kohoš jednako efikasan kao i estrogen za određene simptome, uključujući valunge i promjene raspoloženja. Takođe ima dobru sigurnosnu evidenciju i može biti odličan prvi izbor ako želite da pokušate nešto osim estrogena da liječite svoje valunge.

Žene u menopauzi takođe su otkrile da je laneno sjeme i laneno ulje veoma korisno. Sadrže biljne estrogene i ulja koja se koriste kao lijek za bol u dojkama i valunge. Jedna mala, rana pilot studija pokazala je značajno poboljšanje simptoma valunga kod žena koje su svakodnevno koristile laneno sjeme.

Crvena djetelina je još jedan biljni estrogen za koji neke žene smatraju da je efikasan u smanjenju valunga. Studije pokazuju vrlo skroman efekat crvene djeteline na simptome, ali ne i zanemarljiv.

Ako vam ideja da uzimate suplemente za liječenje simptoma menopauze ne prija, razmotrite tehnike opuštanja i akupunkture za olakšanje simptoma. Pokazano je da sporo, promišljeno, duboko disanje i progresivne tehnike opuštanja smanjuju valunge i do 60 procenata.

Udahnite polako kroz nos, brojeći do pet. Potom polako izdišite kroz usta, računajući od pet do jedan. Ako ovo vježbate učestalije, imaćete više sreće sa ovom tehnikom. Počnite ovako disati čim osjetite valunge.

Čini se da akupunktura pomaže kod simptoma valunga. Nije jasno da li je to zbog same akupunkture ili zbog opuštanja tokom tretmana. Jedno istraživanje sugeriše da je istinska akupunktura i „simulirana“ akupunktura imala isti efekat na simptome. U svakom slučaju, ne može naštetiti da pokušate.

Meditacija je još jedna praksa koja može pomoći u liječenju opštih simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja. Uzimanje vremena svakog dana za kratke seanse meditacije može suptilno izmijeniti hemiju vašeg mozga i umanjiti stres. Naučiti da meditirate moglo bi biti najbolji lijek za menopauzu koji ste probali. To je mala investicija za veliku isplatu.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su još jedna velika tegoba za žene tokom menopauze. Žene sebe opisuju kao “da žele da odgrizu nekom glavu” ili su “tužne bez razloga”. Što ste osjetljiviji na promjene hormona, to je vjerovatnije da ćete primijetiti neke promjene raspoloženja tokom menopauze.

Kantarion se pokazao dobrim u istraživanjima koja izučavaju blagu do umjerenu depresiju u opštoj populaciji i probleme sa raspoloženjem u menopauzi kod nekih žena. U Evropi se uzima i proučava više godina i stekao je popularnost i u Sjedinjenim Državama kao alternativa antidepresivima.

Vitamin D ima ulogu u moderiranju mnogih tjelesnih procesa. Povezan je sa prevencijom karcinoma, srčanih bolesti, osteoporoze i mnogih drugih hroničnih bolesti. Dokazano je i da kontroliše raspoloženje kod ljudi koji imaju nedostatak ovog vitamina.

I na kraju, dugi niz godina kafa se preporučivala kod poremećaja raspoloženja. Posljednja istraživanja sve više pokazuju dokaze da je toksična za jetru, pa se ne preporučuje kao prirodni lijek za simptome menopauze. (Naj portal)

Nastavi čitati

Zdravlje i ljepota

KANDIDA: Kombinovano prirodno liječenje kandide (Recepti)

Published

on

Ako se infekcija kandidom otkrije u svom početnom stadijumu, tada može biti sasvim dovoljno liječenje mliječnim bakterijama, koje ponovo uspostavljaju ravnotežu.U slučaju tvrdokornih gljivičnih infekcija (gdje spada i infekcija kandidom) postoji i slijedeća mogućnost kombinovanog prirodnog lečenja:

Soda bikarbona
Vaginalno ispiranje sodom-bikarbonom (prašak se zahvati vrhom noža a zatim razmuti u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši ujutro.

Bijeli luk
Treba očistiti čehnu bijelog belog luka, bez bilo kakvog presijecanja, jer sok koji se oslobađa može da stvori neprijatan osjećaj žarenja. Tako očišćen se stavlja u vaginu. Zgodnije je bijeli luk prošiti koncem ili ga zamotati u jedno parče gaze, čiji se kraj ostavlja da viri, pa se na taj način “lijek” lako vadi.Obo primjenjivati ujutro i naveče nekoliko dana zaredom.

Smirivanje svraba
Za smirivanje svraba savjetuje se upotreba kreme ili rastvora napravljenih na bazi kamilice. Prema potrebi vrše se spoljašnja ispiranja nekoliko puta na dan. U istom smislu se upotrebljavaju i razblažene tinkture nevena i hidrastisa.

Jogurt
Za prirodno liječenje kandide odličan je jogurt. Jogurt se najbolje podnosi, ali je, međutim, njegovo ubacibanje u vaginu nešto teže. Da bi se to uradilo, potrebno je pravilno staviti spekulum, a zatim kroz njega uvući kašiku sa jogurtom. Veoma je važno da se potom prvo izvuče spekulum a onda kašika, jer, ako se to ne bi uradilo, jogurt bi ostao u udubljenju donje kašike spekuluma. Cijela procedura se znatno lakše može izvesti uz pomoć aplikatora. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending