Pratite nas

Info

Mi moramo proć’: PRIČA O HEROJU SAVI KOVAČEVIĆU, KOJI BIO TRN U OKU BIVŠIM FAŠISTIMA, ALI I OVIM DANAŠNJIM

Published

on

Ovih dana obilježava se godišnjica čuvene bitke na Sutjesci, u kojoj je poginuo legendarni Sava Kovačević. Ovo je jedna lijepa priča o njemu, čuvenom partizanskom komandantu, koji je bio trn u oku ondašnjim, ali i današnjim fašistima.

Poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, Sava je kao član Okružnog odbora KPJ za Nikšić, sudjelovao u pripremi Trinaestojanuarskog ustanka. Prva velika akcija protiv italijanskih okupatora na teritoriju Grahova bila je izvedena je pod njegovim rukovodstvom, 25. jula, kada je svladana italijanska posada, jačine od oko 80 vojnika i oslobođeno Grahovo.

U jesen 1941. godine Glavni štab NOP odreda za Crnu Goru i Boku ga je imenovao za zapovjednika Nikšićkog partizanskog odreda, koji je ubrzo narastao na deset bataljona. Istovremeno s razvojem ustanka u Crnoj Gori, Sava je vojno-politički rad svojih jedinica usmjerio i u istočnu Hercegovinu i prema Dubrovniku. U januaru 1942. godine, bio je formiran Operativni štab za Hercegovinu, na čijem se čelu nalazio Sava, a kada je 12. juna 1942. godine formirana Peta proleterska crnogorska udarna brigada, Sava je postao njen prvi zapovjednik.

Tokom bitke na Neretvi, brigada je sudjelovala u borbi za Prozor, borbi s tenkovima u Ostrošcu, napadu na Konjic, odbrani u dolini Neretve, koja je imala veliki značaj za spas ranjenika i uspjeh u bitci na Neretvi. Nakon što je prešla Neretvu, brigada je vodila teške borbe na lijevoj obali Neretve, radi zauzimanja i obrane Nevesinja, na Planoj, Javorku i Bioču.

U najtežem periodu bitke na Sutjesci, juna 1943. godine, Sava je bio postavljen za zapovjednika Treće udarne divizije. Diviziji je tada dodijeljen zadatak da služi kao zaštitnica Glavne operativne grupe, zatim da štititi centralnu bolnicu i proboj iz okruženja. U desetodnevnim borbama pod Savinim zapovjedništvom, divizija se borila s dvadeset puta brojnijim neprijateljskim snagama pokušavajući naći pogodnu mogućnost za proboj. U teškim borbama 11. i 12. juna na Vučevu, pod Maglićem, kod Borovna, na desnoj obali rijeke Sutjeske, odbijeni su snažni udari neprijatelja, spašena bolnica dok je se na lijevoj lijevoj obali Sutjeske pokušalo formirati mostobran.

Dana 13. juna, glavne snage divizije su pošle u opći napad na lijevoj obali Sutjeske. Divizija je uspjela potisnuti neprijatelja, ali nije uspjela slomiti otpor na padinama Ozrena, Lastve, Kazana. U najkritičnijem trenutku, Sava je odlučio da se novim jurišem izvrši proboj. S Pratećom četom i kuririma izbio je u prvi streljački stroj, zapovijedio juriš te pucajući iz puškomitraljeza, pošao naprijed. Pao je pokošen neprijateljskim rafalima.

Odlukom Vrhovnog štaba NOV-a i POJ-a, 6. jula 1943. godine, čuveni komandant Sava proglašen je za narodnog heroja, među prvim borcima NOV-a i POJ-a. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Uništavaju sve Titovo: KADA JE ČULA ZA PRODAJU MOSTA BAKA JELKA SUZE RONILA, A SA 16 GODINA U BO*BU JE KRENULA

Nastavi čitati

Info

Nije mu bilo spasa: MEMSUD BEŠLIĆ JE SPREMAO SVADBU, ALI GA SEBI UZE NEMIRNO ULCINJSKO MORE

Published

on

Kao da je jadransko more podivljal. Ovog ljeta iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Turske…., gdje na ljetovanje odlaze i Balkanci, crne hronike su objaljivale bijesti o tragedičnim smrtima za vrijeme godišnjih odmora.

Početkom jula srce je izdalo novopazarskog zlatara na Maloj plaži, ubrzo se ugasio život Omara Dizdarevića iz Tešnja, koji je odmarao u Ulcinju.

Danas, novi šok i još jedna bolna vijest. Nemirno Jadransko more ugasilo je život 28-godišnjeg Memsuda Bešlića iz visočkog naselja B. Mahala. Tragedija se dogodila na Velikoj plaži. Sve se odigralo munjevito, iako su spasioci i Hitna pomoć brzo reagovali

Bešlić je važio za uzornog i odgojenog mladića. Radio je kao vozač kamiona u firmi „Transport Hajdarević“ . Ove jeseni je planirao svadbeno vjenčanje, nakon štio se nedavno vjerio sa svojom djevojkom. Nažalost, sudbina se teško poigrala i planovi ovog mladića I njegove izabranice ostali su ne ostvareni. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending