Pratite nas

Razglednice

Mirna oaza za sva godišnja doba: LASTOVO – OSTRVO ZVIJEZDA

Published

on

U južnom dijelu Dalmacije posebnu pažnju privlače dva ostrva Lastovo i Mljet. Zbog blage mediteranske klime i iznimnih prirodnih ljepota i posebnosti, ova dva ostrva izvrstan su izbor za sve koji se žele opustiti i uživati u miru i tišini posezone, bez ljetnih turističkih gužvi.

O Mljetu se dosta toga zna još od šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je njegov sjeverozapadni dio, proglašen nacionalnim parkom.. Osim brojnih uvala i otočića, Mljet je poznat i po dva slana jezera koja se zovu Malo i Veliko jezero, a ustvari je riječ o krškim udolinama koje je poplavilo more.

Nedaleko od Mljeta nalazi se još jedno jadransko ostrvo koje svojim ljepotama osvaja istinske zaljubljenike u prirodu. Lastovo je najjužnije hrvatsko naseljeno ostrvo, a svojom bogatom razvedenošću, bujnim biljnim i životinjskim svijetom već bijekovima privlači posjetitelje. Zbog svoje udaljenosti i nedostupnosti, biljnom i životinjskom svijetu arhipelaga nije naškodila modernizacija i orijentiranost na turizam. Još uvijek je ovo područje po bioraznolikosti jedno od najbogatijih u Sredozemlju.

Kako bi takvo i ostalo, Lastovsko otočje postalo je najmlađi park prirode u Hrvatskoj pa 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac), šume i špilje, koje ih krase od 2006. godine pod zaštitom su države. Park prirode Lastovsko otočje može se proći pješice, biciklom, ali i morskim putem pa u njegovim ljepotama mogu uživati i ronioci i nautičari.

Na jugoistočnom djelu ostrva nalazi se Rača špilja, zaštićeni geomorfološki spomenik prirode i arheološko nalazište, ali i špilja Medjedina u kojoj je također nekada živjela Sredozemna medvjedica, a danas je ovo područje poznato po stanovište gorgonije i crvenog koralja dok su hridi špilje postale utočište velikih populacija šišmiša. Zbog svoje lokacije, blagih vjetrova i netaknute prirode, Lastovsko ostrvo je važno za mnoge ptice selice koje na ovim hridima pronalaze odmor, a neke vrste, među kojima su veliki zovoj i elenorin sokol, pronalaze idealno mjesto za gnjezdilište.

Udaljenost od kopna i slaba naseljenost samog otoka omogućili su Lastovu još jednu prednost zbog koje je jednako poželjna destinacija bez obzira na godišnje doba. Izostankom svjetlosnog onečišćenja, ostrvo Lastovo postalo je jedna od najboljih lokacija za posmatranje zvjezdanog neba u cijeloj Evropi. Ljubitelji astronomije i oni koji će to tek postati na Lastovu mogu posmatrati kristalno čisto nebo osuto zvijezdama, gledati Mliječnu stazu i opuštati se pogledom na tajne svemira. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending