Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Masna jetra: OVAJ PRIRODNI RECEPT JE MNOGIMA POMOGAO

Published

on

Masna jetra je česta pojava kod mnogih, a posebno osoba starijih od 50 godina. U slučaju da je procenat masti u jetri veći od 10 posto, to znači da imate masnu jetru. U ranoj fazi terapija se svodi na promjenu načina ishrane i stila života. Zamašćena jetra u najvećem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Kod svih oboljenja vezanih za jetru pomaže surutka, a sve što treba da radite jeste da ispijate svaki dan od 0,5 do 1 litar surutke, najmanje mjesec dana, kako biste oporavili ovaj vitalni organ.

Najvažnije je iz ishrane izbaciti ili dobrim dijelom redukovati životinjske masti. Dakle, svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sireve, pavlake… Trebalo bi i da prestanete i s prženjem hrane na ulju i korišćenjem rafinisanih masnoća. Treba izbjegavati i čipseve, krekere, torte, kolače, margarin, majonez, puter… cigarete i alkohol definitivno izbacite što prije.

Možete pokušati i sa ovim receptom sa grpžđicama, koji je mnogima pomogao.

Grožđice se pokazuju vrlo hranjivom hranom, poput većine oraha, ali danas ćete naučiti pripremiti prirodno piće koje je vrlo učinkovito za sprječavanje bolesti. Grožđice se mogu konzumirati u više oblika, bilo kao pratilac u vašim salatama, jogurtu.

RECEPT:

Prvo operite grožđice. Zatim sipati 750 ml vode i skloniti prije nego što prokuha. Sada dodajte šalicu grožđica i ostavite 15 minuta. Procijedite i operite čistom vodom na sobnoj temperaturi. U spremniku koji je hermetičan stavili smo grožđice. U loncu stavite 1 litru filtrirane vode. Zatim ulijte vodu u zdjelu s grožđem. Pusti stajati 24 sata. U hladnjaku. Ujutro možete uzeti vodu.

U slučaju da želite detoksifikovati tijelo, popijte ovo piće na prazan želudac kako bi vam pomogao očistiti tijelo. Zapamtite da možete koristiti vodu grožđica u voćkama, antioksidansima, pa čak i dodati tekućinu u voćne salate.

 

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending