Pratite nas

Razglednice

Moja kućica – moja slobodica: POGLEDAJTE VILU S BAZENOM U SRED DŽUNGLE (VIDEO)

Published

on

Da je za sreću zaista potrebno malo kazuje i život ovih mladih momaka, koji su se odlučili da naprave ćudo u sred džungle.

Džungla je zaista predivno mjesto za one koji su navikli da žive tamo. Preživljavanje ne izgleda nimalo teško, kada se gleda sa strane. Naime, ova dvojica momaka su samo uz pomoć štapa i blata, napravili kućicu sa bazenom za potpuno uživanje!

I to nije prvi put. Ovi momci prave čuda u džungli, poput bazena, podzemnih sobica, podzemnih bazena i to sve koristeći samo štap i blato.

Njihovi snimci su postali viralni, a ljudi ne mogu da prestanu da se dive njihovom radu.
Pogledajte kako izgleda kuća sa bazenom u sred džungle, napravljena od blata:

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending