Pratite nas

Poznati

Morale su da slušaju šefa: DRAGANA I ŠEMSA SU IMALE ZABRANU DA GOVORE ZA NOVINE

Published

on

U jeku najveće popularnosti, krajem osamdesetih godina, kada su nastajali njihovi najveći hitovi, Dragana Mirković i Šemsa Suljaković nisu se previše pojavljivale u medijima. Nije ih bilo čak ni na nekim prestižnim takmičarskim festivalima i priredbama ili TV centrima.

Naime, njihov kompozitor i vođa „Južnog vetra“ Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas, imao je podugu „crnu listu“ novinara i medija kojima Dragana Mirković i Šemsa Suljaković, ali i ostali članovi slavne južnovetrovske petorke nisu davali intervjue, niti su dozvoljavale fotografisanja.

Pričalo se da je Miletu smetalo što njegov melos vezuju za orijentalnu muziku, a on je tvrdio da je autentičan i moderan stvaralac za tadašnje jugoslovenske prilike. Imao je i najjače dokaze, jer su tiraži Šemsinih, Draganinih, Sinanovih, Kemalovih i Miletovih ploča bili milionski, a njihovi koncerti imali su rekordne posjete.

Koliko je Mile Bas bio principijelan, a Šemsa i Dragana poslušne kazuje i jedan detalj iz 1987. godine. U jednom beogradskom listu poželjeli su njih dvije na naslovnoj strani, jer su njihove pjesme tih mjeseci bile najslušanije u izboru slušalaca 20 lokalnih jugolovenskih radio stanica. Obje su se zahvalile, i izbjegle intervjue, a onda se pročulo da ne smiju za novine da govore od Mileta Basa.

Onda su novinari telefonski pozvali Miodraga M. Ilića. On im je skresao u brk slijedeće:

„Odričem se titule hita mjeseca i kada bih mogao, najviše bih volio da sve to obustavim. Zapravo, mislim da se iza svega toga kriju nečiste radnje, što je i svojstveno novinarima, pa zato sumnjam i u regularnost ovog takmičenja. Nanijeli su mi mnogo štete u mojoj karijeri, pa se zato odričem svega što je u vezi sa „Saborom“ – kazao je IlićFoto: Reprint Sabor

Upozorili su Ilića da se tim postupkom odriče i slušalaca, više od dvadeset radio-stanica, a dobili su slijedeći odgovor:

„Ja sam odbio i učešće na MESAM-u, pa zato ovo odricanje za mene ne znači mnogo. Ne dozvoljavam nikome ko radi sa mnom, pa ni Dragani i Šemsi, da daju bilo kakve izjave, jer je u sve to uložen moj veliki rad i trud. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending