Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Može vam pomoći u slučaju zatvora: OVAJ NAPITAK REGULIŠE RAD CRIJEVA

Published

on

Psilijum su pahuljice dobijene iz sjemena biljke plantago, tj. u kombinaciji sa vodom, psilijum pomaže pri varenju jer zbog svojih svojstava omogućava pravu detoksikaciju crijeva.

Psilijum sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i dosta sluzi, što stvara efekat “podmazivanja” crijevnih zidova. Kao i kod mnogih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovoga puta predstavljamo odličnog saveznika crijeva – ljuske psilijuma .

Djeluju kao “metla u crijevima” jer pomaže da u procesu detoksikacije, odnosno u izbacivanju štetnih materija iz debelog crijeva. Polisaharidna sluz, koje ima u izobilju, vezuje vodu i ima sposobnost da poveća svoj volumen i do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i dosta sluzi, zbog čega se stvara efekat podmazivanja crijevnih zidova. Dijetalna vlakna u biljci pomažu u formiranju veće zapremine i otporna su na digestivne enzime, pa relativno lako prolaze kroz stomak do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku crijeva, piše Zadovoljna.hr.

Koji je najbolji način da koristite ljuske psilijuma?
Jednu kašičicu pahuljica psilijuma rastvorite u vodi, jogurtu ili izmiksanom soku i odmah konzumirajte jer se brzo pretvara u želatinastu masu. Preporučuje se da popijete dodatnu čašu vode i povećate unos tečnosti tokom dana.

Upotreba ovog prirodnog lijeka ne utiče štetno na zdravlje, ne uništava mikrofloru i ne remeti varenje i rad crijeva. Takođe je veoma efikasan kao pomoć u ublažavanju hemoroida i drugih problema vezanih za varenje.

Napomena: Prije svakodnevne upotrebe psilijuma konsultujte se sa ljekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending