Pratite nas

Kućni ljubimci

Muzej perzijskih mačaka u Teheranu: SVE MACE SU DOBILE IMENA PO SLAVNIM OSOBAMA

Published

on

U iranskom glavnom gradu, muzej posvećen perzijskim mačkama nije samo prostor ispunjen slikama historijskih vladara okruženih dugodlakim četveronožnim prijateljima, već i prostor u kojemu obitavaju i živi primjerci jedne od najpopularnijih mačijih pasmina na svijetu.

Oko 30 perzijskih mačaka slobodno se kreće muzejom i tu i tamo zadrijema na nekom od brojnih udobnih mjesta, a zaposlenici muzeja redovno na društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije koje željno iščekuju deseci hiljada obožavatelja.

Muzej je otvoren već tri godine, kaže veterinarka Haleh koja se volonterski brine o životinjama nekoliko dana u sedmici.

“Kada se brinete o mačkama ili se igrate s njima, oslobađaju se hormoni sreće – kaže ona.

Osim perzijskih mačaka, u muzeju živi i nekoliko drugih pasmina. Sve mačke imena su dobile prema slavnim osobama iz perzijske mitologije i historije, navodi Haleh.

“Trećina mačaka u muzeju dolaze s ulice – kaže veterinarka. Ostale su donesene u muzej, ponajviše tokom pandemije. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending