Pratite nas

Zdravlje i ljepota

NADUTOST U STOMAKU: 3 prirodna napitka za bolje varenje (recepti)

Published

on

Da biste izbjegli probleme sa nadutošću, nemojte piti hladnu tečnost dok jedete ili odmah nakon jela. Makrobiotički zdravstveni savketnik Zlatko Pejić za Sensu hr. preporučuje slijedeće napitke:

1. NAPITAK
Pomiješajte 2 dl mlake vode i 2 kašike limunovog soka. Pijte u malim gutljajima.

2. NAPITAK
U 2 dl vode dodajte 1 kašičicu kuzu praha pa kuhajte i lagano miješajte sve dok tečnost ne postane providna (2 – 3 minuta). Uzmite komadić umeboshi šljive (polovinu ili četvrtinu) i nasjeckajte ga, pa prelijte vodom u kojoj ste ukuhali kuzu prah. Ostavite da odstoji otkriveno 2 – 3 minute. Pijte toplo.

3. NAPITAK
Pomijeješajte 2 dl tople vode, 1 kašičicu đumbirovog soka, pola kašičice rižinog slada (ili meda) i 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Pijte toplo. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

KANDIDA: Kombinovano prirodno liječenje kandide (Recepti)

Published

on

Ako se infekcija kandidom otkrije u svom početnom stadijumu, tada može biti sasvim dovoljno liječenje mliječnim bakterijama, koje ponovo uspostavljaju ravnotežu.U slučaju tvrdokornih gljivičnih infekcija (gdje spada i infekcija kandidom) postoji i slijedeća mogućnost kombinovanog prirodnog lečenja:

Soda bikarbona
Vaginalno ispiranje sodom-bikarbonom (prašak se zahvati vrhom noža a zatim razmuti u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši ujutro.

Bijeli luk
Treba očistiti čehnu bijelog belog luka, bez bilo kakvog presijecanja, jer sok koji se oslobađa može da stvori neprijatan osjećaj žarenja. Tako očišćen se stavlja u vaginu. Zgodnije je bijeli luk prošiti koncem ili ga zamotati u jedno parče gaze, čiji se kraj ostavlja da viri, pa se na taj način “lijek” lako vadi.Obo primjenjivati ujutro i naveče nekoliko dana zaredom.

Smirivanje svraba
Za smirivanje svraba savjetuje se upotreba kreme ili rastvora napravljenih na bazi kamilice. Prema potrebi vrše se spoljašnja ispiranja nekoliko puta na dan. U istom smislu se upotrebljavaju i razblažene tinkture nevena i hidrastisa.

Jogurt
Za prirodno liječenje kandide odličan je jogurt. Jogurt se najbolje podnosi, ali je, međutim, njegovo ubacibanje u vaginu nešto teže. Da bi se to uradilo, potrebno je pravilno staviti spekulum, a zatim kroz njega uvući kašiku sa jogurtom. Veoma je važno da se potom prvo izvuče spekulum a onda kašika, jer, ako se to ne bi uradilo, jogurt bi ostao u udubljenju donje kašike spekuluma. Cijela procedura se znatno lakše može izvesti uz pomoć aplikatora. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending