Pratite nas

Poznati

Naj barometer: ESAD PLAVI ILI RADE LACKOVIĆ – KO BOLJE PJEVA “NE KUNI ŠTO SI VOLELA”?

Published

on

Za oba pjevača – i Radeta Lackovića i Esada Muharemovića, poznatijeg kao Esad Plavi, na neki način, pjesma “Ne kuni što si voljela” bila je sudbonosna.

Devedesetih godina prošlog vijeka vinula je Esada Plavog u svijet poznatih. Petnaestak godina kasnije i Rade Lacković je zasjao s ovom pjesmom.

Autori ove numere su Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš; Zorica je pisala stihove, a Kemiš muziku. Čak je Zorica pjevala drugi glas Plavom. Bila je oduševljena njegovim pjevanjem, a čula ga je prvi put na jednom vašaru. Odmah su ga angažovali, te mu kompletan debitantski album uradili besplatno. Kako je Plavi poznat kao velika stipsa, a Kemiš i Zorica su očekivali da će im bar nešto “baciti na klafu” (u to vrijeme kompozitore su pjevači častili između 30.000 i 50.000 KM).

“Kleo mi se majkom da nema novca. Mi mu povjerovali, tek smo kasnije shvatili da se njemu zakleti majkom kao popiti čašu vode. Pokvareniji pjevač nije ušao u moj studio – žalio se Kemiš na njegovo ponašanje.

Nikada više nisu sarađivali, ali su neke pjesme sa ovog albuma presnimili pjevači koji su radili s Kemišom. Tako je Rade Lacković na Kemiševu inicijaticu presnimio “Ne kuni što si volela”.

Vi sami procijenite koji je od njih dvojice bolje otpjevao. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Naj barometar: KOJA JE BOLJE OTPJEVALA “CIGANINE, SVIRAJ, SVIRAJ” – SILVANA ILI MIRJANA

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending