Pratite nas

Sudbine

Najbolji ambasadori BiH: OVO JE EDIN MUJAKIĆ BUFFON KOJI JE U BELGIJI VRATIO NOVČANIK PUN PARA

Published

on

Bio je Bajram, a Edin Mujakić zvani Buffon je bio na radnom mjestu u Belgiji. Naime, vozač kamiona za jednu slovensku firmu on je morao sjediti za volanom.

Na “turi” u Belgiji, za vrijeme pauze u mjestu Kortrijk i na prostoru benziske pumpe je pronašao novčanik sa dokumentima, karticama i povećim iznosom para. Osoba koja je izgubila novčanik je iz Moldavije. Naravno uzeo je novčanik izašao van i išao od kamiona do kamiona tražeći vlasnika. Predpostavio je da se radi o šoferu po računu od kupovine hrane koju je pronašao i po vozačkoj dozvoli.

Vozača nije pronašao na parkingu. Ušao je u kamion i u novčaniku je pronašao neki kontakt sa brojem telefona koji je i riješio situaciju. Dodao je broj na “Viber” gdje je uspio stupiti u kontakt sa sestrom od Gospodina. Gospođa je poslala broj vlasnika nakon čega se on javio kazavši da je kamionom dosta udaljen pa je sa taxijem došao do parkinga gdje je novčanik izgubio.

Vozač koji je inače iz Moldavije se zove Dorin Varanita je bio toliko sretan da je ostao bez riječi nakon šoka koji ga snašo i pitao je Buffona odakle je .
Rekao mu je iz Bosne i Hercegovine i da radi za slovensku firmu. Onda je rekao dok je putovao da je razgovarao sa taksistom i govorio mu da ne može vjerovati da takvih poštenih ljudi još ima.

Vozač iz Moldavije Dorin Varanita mu je ponudio novčanu nagradu ali Buffon nije htio da uzme jer smatra da je to moralna dužnost svakog čovjeka u toj situaciji i da ni jednog trenutka nije razmišljao zadržati novčanik i novac za sebe. Ali je Dorin inzistirao da barem uzme novčanicu od 5 moldavskih leja, za sreću.

Edin Mujakić je za kraj dodao, “narode srce mi je ispunjeno i ja večeras spavam mirne glave jer sam učinio dobro djelo”. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Bosanac svoju ljudskost i plemenitost ne gubi ni u hladnoj Evropi: SANJANI OMER I MIRZA SPASILI ŽIVOT DJEVOJCI U NJEMAČKOJ

Sudbine

Lela Milosavljević: KAKO SAM NAPRAVILA LAŽNI PROFIL NA FEJSU, PA POČELA DA SE DOPISUJEM S MUŽEM

Published

on

Priča “Udovac” Lele Milosavljević, na originalan i izuzetno duhovit način, govori nam o savremenom dobu i društvenim mrežama, pomoću kojih se možemo povezati sa bilo kim, bilo gdje, ali isto tako se možemo potpuno otuđiti od onih koji koji su nam najbliži.

Priča je prije tri godine nagrađena nagradom Vuko Bezarević za najbolju satiričnu priču.

“Moj Žika i ja živimo u braku 30 godina. Voljeli se i poštovali, kućili i djecu odgajali. Već smo prešli pedesetu i, kao većini u braku, nekad bijaše lijepo, nekad smo mislili da i ljepše ima. Porastoše djeca, Žika ostade bez posla, zavlada neka apatija i u našoj kući i među narodom. Sve manje nam neko bane na kafu, a i mi rijetko gdje idemo. Djeca otišla svojim putem, u potrazi za poslom i životom. Mi se osamili i ućutali.

Negdje skoro kaže Žika otvorio Fejsbuk, našao drugove iz Vojske, pa neke naše stare prijatelje što odoše preko svijeta, te sa njima malo razmijeni poruke i ubije vrijeme. Tako ja kad dođem s posla, skuham ručak i sve obavim, taman da malo progovorimo, ali moj Žika gleda u telefon i ne progovara, ko ova današnja djeca. Riješim ja da propratim situaciju, pa i sama napravim profil na Fejsbuku. Stavim sliku neke zgodne žene sa reklame iz novina, pa dodam i još par na travi, na plaži, onako izdaleka, samo da se figura nazire. Dadnem joj ime, napišem da živi blizu, pa pošaljem Žiki zahtjev. Prihvati mene Žika za prijatelja, pa mi kao pravi džentlmen posla poruku da me pozdravi i poželi dobrodošlicu. Ruku na srce, Žika je uvijek bio dobar domaćin i volio goste, dok su nam dolazili. Tako, muž i ja počnemo da se dopisujemo.

Tada ja prvi put čujem da moj Žika voli zdrav život, ozbiljnu muziku, a veli i knjige voli, nego ne stiže da čita. Smjela bih se zakleti da Žika voli pečenje i sarmu, da se zgražava na fitnes i pahuljice, o knjigama i muzici i da ne govorimo… No, dobro, prihvatih ja igru pa mu udijelih komplimente i napomenuh da je danas sve manje pravih džentlmena. Tad on meni potanko opisa koliko je on savršen.

Poslije par dana upitam ja Žiku je li njegova supruga oduševljena što ima takvog deliju, kad mi on na to odgovori da je njegova supruga, veselnica, preminula prije dvije godine!
Auu, kad to pročitah dođe mi da odem u sobu, gdje on, kao gleda utakmicu, i da ga ubijem, pa da malo ja budem udovica, ali nekako se uzdržah. Kad mi ispriča kako o djeci sam brine, po kući sve radi, ma bi mi žao Žike što sam mu ja umrla. Kad odem na posao Žika vrijedno pošalje poruku meni, pa se javi i ženi, valjda da umiri savjest. Doduše, ženi samo kratko – kupi hljeb. Ili, odoh ja na pecanje.

Sa mnom bi, da je vremena, povazdan pisao. Pita me i kako sam spavala i šta sad radim, a i kako se osjećam. Pošto to odavno nikoga nije interesovalo, sve ja Žiki potanko ispišem. Kad mi dođe da se nekome požalim odem u sobu, legnem i pišem mužu u dnevnom boravku. A bilo je dana kad popodne sjedimo na dva kraja ugaone garniture i dopisujemo se. Moj muž i ja. Ponekad mi se Žika toliko dopadao da sam zaboravljala da sa njim živim trideset godina. Ponekad me potjera đavo pa ga pitam je li pokojna žena bila lijepa.

Bila je, bolno napiše Žika.

Priupitam ja o toj pokojnici svašta, ali on vješto izbjegne da se o njoj dugo priča. Radije piše o mom mužu, za koga mu napisah da po cijeli dan gleda u telefon a na mene ne obraća pažnju. E, njega Žika izgrdi po propisu! Kako može ovakvu ženu da zapostavi, veli šta bi on dao da nije sam i jadan. Šta bi on dao da ima ovakvu ženu kraj sebe!

Prolaze dani, a ja čekam poruke od Žike i kad stignu obradujem se. Počeli smo da se krijemo po kući i da se dopisujemo. Nešto se mislim, ko je ovdje lud? A ne znam ni šta da radim…
Da li da ipak ubijem Žiku, pa da mi se na onom svijetu pridruži, ili da mu pustim klasičnu muziku i spremim ovsenu kašu za ručak, kad već voli? Ako ovako nastavimo zakazaćemo sastanak, pa kud ću onda. A sve mi se čini da će mi se ucvijeljeni udovac i pokojna žena zaljubiti…

Ipak mislim da je najbolje da što prije raskinemo, inače će vrag odnijeti šalu… (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending