Pratite nas

Poznati

Nakon što se Selmu Bajrami protjerali iz Beograda: DUGA JE LISTA ZVIJEZDA KOJIMA SU ZABRANJENI NASTUPI U ZEMLJAMA BIVŠE JUGE

Published

on

Nakon što je bosanska pjevačica Selma Bajrami danas vraćena sa beogradskog aerodroma, jer su joj tamošnje vlasti izrekle zabranu ulaska, pokušali smo se prisjetiti svih zvijezda, koje imaju zabrane u novonastalim državama, nakon raspada Jugoslavije.

Zabranu je potpisao doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je danas bosanskoj pjevačici zabranjen ulazak jer je Bajrami pred kamerama “ponosno pokazivala simbole “Velike Albanije””.

„Ne možete pokazivati simbole “Velike Albanije” i uzimati novac u Srbiji. Kome je “Velika Albanija” ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provjere – izjavio je Vulin za Tanjug.

Zanimljivo je da Selma nije putovala u Srbiju da nastupa, nego je s vrećom para krenula u Beograd da sa tamošnjim saradnicima dogovori posao oko novih pjesma. A tamo jedna pjesma košta između pet i deset hiljada eura.

Nažalost, još uvijek na Balkanu politika i policija pjevaju po notama nacionalizma, iako muzika ne bi trebala da ima granice. Dobru pjesmu ni jedna sila ne može zaustaviti, ma kako to kod izricanja zabrana moćnika zvučalo autoritativno. Publika i vrijeme su najbolje sudije.

Safet Isović. Hanka Paldum i Nedžad Salković su prvi zabranjeni pjevači u Srbiji još devedesetih godina. Ali, njihova pjesma se uvijek slušala po Srbiji. Isti slučaj je i sa Oliverom Dragojevićem, jedinim pjevačem koji je javno poručio da u Beogradu, u kojem je decenijama punio dvorane, neće nikada zapjevati. Zabranjeni su i reperi Jala Brat i Buba Coreli.

Pored ove tri estradne gromade, duga je lista zabranjenih zvijezda u Srbiji, Hrvatskoj, dijelovima Bosne, Crnoj Gori…. Jedino svi nastupaju u Sloveniji, koja se izdiže iznad velikosrpsakog, velikohrvatskog ili bosankog nacionalizma i kroz pjesmu. Za njih su sve zvijezde samo Balkanci i ništa više.

U Srbiji su zabranili nastupe i Jadranki Bajraktarević, koja je razbjesnila tamošnju javnost kada je na jednoj političkoj proslavi u Crnoj Gori jasno izmijenila tekst numere, te umjesto “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”, pjevala “Ne može nam niko ništa jači smo od Srbije”.

Takmičar “Zvezde Granda” Sadik Hasanović iz Srebrenika prošao je do finala u 14. sezoni popularnog takmičenja. Međutim, nakon takmičenja otkriveno da je on sa svojim ocem imao bend “Sateliti” i da su simpatizeri i veliki prijatelji sa Naserom Orićem, kojeg u Srbiji predstavljaju kao ratnog zločinca iako je čovjek oslobođen od svih optužbi.
Zabranjen je i Bojan Tomović, koji se ponosi na zabbaren iz Beograda.

I u Bosni, koja je iz dva, odnosno tri dijela, ima zabranjenih i nepoželjnih. Ceca ne može nastupati u Fedarciji BiH, ali zato je zvijezda broj jedan u Republici Srpskoj. Isti slučaj je i sa Bajom Knindžom, koji je u Srbiji i u bh. entitetu Republika Srpska sa posebnim rejtingom (politika ga podržava). U dijelu Federacije BiH, unazad nekoliko godina zabranjen je i Moroslav Ilić, koji ne može nastupati u Sarajevu, Bihaću, Zenici…., ali može u Banja Luci, Tomislavgradu, Širokom, Kiseljaku….A sve zbog jedne stare srpske pjesme koja se smatra četničkom, nakon čega mu je i otkazan solistiki koncert u „Zetri“.

Nada Topčagić ima zabrane svuda na Balkanu. Nakon Vukovara ona je na crnim listama u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Ni Miloš Bojanić nije dobro došao na područje Federacije BiH. U ovom dijelu biH ne sevdišu ni Boru Čorbu…

U Hrvatskoj non stop izriču zabrane „cajkama“ iz Srbije, kako to oni kažu za turbo folk zvijezde iz Srbije.

U ovom političko – estradnom blatu za svoju čast i dostojanstvo su se izborili samo Lepa Brena i Dino Merlin. Breni su spočitavali ratnu posjetu Brčkom, pa su joj jedno vrijeme branili nastupe u Bosni i Hrvatskoj, ali „para buši gdje burgija neće“, pa je ona sve to smirila i danas je rado viđen gost u svim dijelovima ovih balkanskih državica. Puni dvorane gdje god se pojavi.

Prava drama odvija se i oko svakog nastupa Dine Merlina u beoogradskim dvoranama. Tamošnji mediji i dio estradnog šljama su ga optuživali za nacionalizam, tražili su zabranu za njegove nastupe. Ali, Merlin je izašao kao pobjednik. Publika je bila uz njega, bez obzira na režimske mjere i neviđenu propagandu. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending