Pratite nas

Razglednice

Nekadašnje sklonište partizana: KRAVA UŠLA U VEGANSKU PEĆINU KOD ŠIPOVA, A IZAŠLA U KUPRESU

Published

on

Na magistralnom putu Šipovo-Kupres iznad sela Vagan nalazi se izuzetno atraktivna Vaganska pećina, udaljena od centra Šipova oko 20 kilometara. Pri obilasku tog prirodnog dragulja posjetiocu zastaje dah od ljepote pećinskog nakita.

Ekologinja pripravnica pri Turističkoj organizaciji Opštine Šipovo Danijela Knežić istaknula je u razgovoru za Fenu da je pećina prilagođena i otvorena za posjetioce prije dvadesetak dana. Govoreći o Vaganskoj pećini, navela je podatak da je istraženo oko 420 metara a da je za posjetioce pralagođeno oko 125 metara.

“Vaganska pećina smatra se jednom od najbogatijih pećina pećinskim nakitom u Bosni i Hercegovini. Bogata je stalaktitima i stalagmitima. Iako je to nova turistička atrakcija dolazi nam mnogo posjetilaca – kazala je Knežić. Vaganska pećina ima osam cijelina, nazvanih Čobanska dvorana, Lisičiji kanal, Galerija Sime Šolaje, Janjski kanali, Svečana dvorana, Dvorana divova, Ponorski kanal…

Za pećinu su vezane i brojne legende, priče i predanja ovog kraja.

“Postoji priča da su se za vrijeme Drugog svjetskog rata narod i partizani krili u pećini. Također narod sela Vagan priča da je jednom prilikom krava ušla u Vagansku pećinu i da je izišla na Kupresu, a prema predaji kada je izišla iz pećine nije imala kože. Čula sam i priču od mještana Vagana da su pronašli lobanju praistorijskog medvjeda unutra, ali da je to neko od mještana uzeo i ne zna se gdje se nalazi – naglasila je Knežić za Fenu.

Ta riznica pećinskog nakita prema dostupnim podacima nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara, a površina joj je 1.704 kvadratna metra. Pećina je izvornog tipa, jer su je gradile ponorne vode. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending