Pratite nas

Naj recepti

Nemoguće joj je odoljeti: KEKS TORTA SA KAFOM (RECEPT)

Published

on

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za omiljenu čokoladnu tortu sa keksom. Idealno kremast i hrskav desert.

POTREBNI SASTOJCI: 600 gr keksa, 150-200 gr čokolade za kuhanje, 150 gr maslaca ili margarina, 200 gr mljevenih oraha, 2 pune kašike gustina, 1/2 l mlijeka, 3 jaja, 100-150 gr šećera, 1 kesica vanilinog šećera, mlijeko 200 gr + nes kafa kesica, 1 kašika ruma

Jaja sa šećerom (oko 100 gr) umutiti malo mikserom, pa staviti na paru. Miješati sve dok se ne zapare i zgusnu. Ubaciti čokoladu i sjeckan puter ili margarin. Kad se istopi dodati mljevene orahe i na kraju rum. Ostaviti u frižideru da se stegne oko 30 minuta.

U skuhano mlijeko dodati vanilin šečer, a gustin rastvoriti u malo mlijeka. Dodati šećera po želji pa zakuhati gustin.

Pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Dodatavati u gustin i ohlađenu čokoladu i dobro sjediniti.

200 ml mlijeka zagrijati dobro i dodati nes kafu, pa provući keks kroz smjesu. Natopljeni keks redati u pleh veličine 30×20 cm. Svaki red premazati filom do utroška.

Odozgo takođe premazati filom ili preliti rastopljenom čokoladom. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i upije. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending