Pratite nas

Zanimljivosti

Neobična tradicija: ŽENE ŽIRAFE OKO VRATA NOSE PO NEKOLIKO KILOGRAMA BAKARNOG PRSTENJA NA VRATU

Published

on

Na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, u kojem djevojčice i žene ukrašavaju svoju figuru bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Ovo pleme već vijekovima čuva plemensku tradiciju dugih vratova, koji predstavljaju simbol uzvišene ljepote.

S druge strane, u plemenu Kahan u selu Nam Peang Din žene nose prstenove oko vrata, jer se vjeruje da će tako prestati da privlače pažnju muškaraca iz drugih plemena.

Ova nesvakidašnja tradicija ne ostavlja nimalo naivne posljedice po zdravlje žena. Postepeno dodavanje mesinganih prstenova ne produžava samo sam vrat, nego i deformiše ključnu kost i grudi kod žena.

Prvi prsten se stavlja djevojčicama oko pete godine i postepeno se svake godine dodaju još dva prstena.

Kad odrastu, djevojke oko vrata nose i do nekoliko kilograma i sveukupno 24, 25 prstenova.

Iako nije sasvim jasno zašto se ova neobična tradicija kod žena iz plemena na sjevernom Tajlandu u 21. vijeku još uvijek njeguje, za pripadnice ovih plemena prstenovi oko vrata su obavezno plemensko obiležje. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending