Pratite nas

Kućni ljubimci

Neobične komšije: RAJKA I RAJKU SVI OBOŽAVAJU

Published

on

Selo Tavnik, smješteno na samoj granici između Čačka i Kraljeva jedno je od najživljih u tom kraju, a da svi u njega rado dolaze pokazuje i porodica roda koja već tri godine dolazi i pravi gnijezdo tik uz dvorište Marinkovića. Domaćica Svetlana svake godine im se obraduje kao i njeni unuci, koji tu često provode vrijeme.

„Prvo je došao mužjak sa ženkom, ali ona je nastradala u oluji. Slijedeće godine vratio se sa drugom i tu svake godine sada imamo i male rodiće, sada ih trenutno u gnijezdu ima četvoro mladih. Ovdje je blizu klanica, hrane se time, ali i sijenom, blizu je potok, tako da imaju sve uslove za ugodan život. LIJepo su se odomaćile – kaže Svetlana.

Svake godine mužjak dođe prvi i sredi već postojeće gnijezdo, kako bi njegovoj ženki i ptićima bilo udobno i komforno. Svetlana im je dala imena Rajko i Rajka, a imajuću u vidu da u toj ulici ima dosta mališana samo se još jednom pokazalo da rode dolaze tamo gdJe su djeca. Gnijezda mahom prave kod škola i vrtića.

„Oni su dobre komšije, dJeca ih vole. Svi smo se navikli na njih, mada često znaju da budu i nestašne. Šetaju po selu i kad vide svoj odraz u ogledalima ili staklu, onda kljunom udaraju. Redovno se dešava da skoče na automobile. Čini mi se da i njima smeta ova velika vrućina, više vole kad pada kiša – dodaje Svetlana.

Iako su rode rijetkost u Bosni, jedan par se pojavio na području Stjenica, opština Rogatica. One su se pohavile prvi put ovog proljeća i napravile su gnijezdo na elektrilnom stubu, u blizini lokalne pilane. Bile su tu nekoliko mjeseci, ali su polovinom juna preselile se nekih 500 metara dalje, orema Sokocu. Također, su napravile gnijezdo na stubu za elektičnu struju, ali im je znatno mirnije. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending