Pratite nas

Kućni ljubimci

Neobične komšije: RAJKA I RAJKU SVI OBOŽAVAJU

Published

on

Selo Tavnik, smješteno na samoj granici između Čačka i Kraljeva jedno je od najživljih u tom kraju, a da svi u njega rado dolaze pokazuje i porodica roda koja već tri godine dolazi i pravi gnijezdo tik uz dvorište Marinkovića. Domaćica Svetlana svake godine im se obraduje kao i njeni unuci, koji tu često provode vrijeme.

„Prvo je došao mužjak sa ženkom, ali ona je nastradala u oluji. Slijedeće godine vratio se sa drugom i tu svake godine sada imamo i male rodiće, sada ih trenutno u gnijezdu ima četvoro mladih. Ovdje je blizu klanica, hrane se time, ali i sijenom, blizu je potok, tako da imaju sve uslove za ugodan život. LIJepo su se odomaćile – kaže Svetlana.

Svake godine mužjak dođe prvi i sredi već postojeće gnijezdo, kako bi njegovoj ženki i ptićima bilo udobno i komforno. Svetlana im je dala imena Rajko i Rajka, a imajuću u vidu da u toj ulici ima dosta mališana samo se još jednom pokazalo da rode dolaze tamo gdJe su djeca. Gnijezda mahom prave kod škola i vrtića.

„Oni su dobre komšije, dJeca ih vole. Svi smo se navikli na njih, mada često znaju da budu i nestašne. Šetaju po selu i kad vide svoj odraz u ogledalima ili staklu, onda kljunom udaraju. Redovno se dešava da skoče na automobile. Čini mi se da i njima smeta ova velika vrućina, više vole kad pada kiša – dodaje Svetlana.

Iako su rode rijetkost u Bosni, jedan par se pojavio na području Stjenica, opština Rogatica. One su se pohavile prvi put ovog proljeća i napravile su gnijezdo na elektrilnom stubu, u blizini lokalne pilane. Bile su tu nekoliko mjeseci, ali su polovinom juna preselile se nekih 500 metara dalje, orema Sokocu. Također, su napravile gnijezdo na stubu za elektičnu struju, ali im je znatno mirnije. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Najbolji lijek: MAČKE ČUVAJU SRCE SVOME VLASNIKU

Published

on

Vaš ljubimac može da vam pruži mnogo više od bezuslovne ljubavi. Istraživanja pokazuju da je manja šansa da vlasnici mačaka umru od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti nego oni koji nikada nisu imali mačku.

Do ovog otkrića se došlo analizom podataka o 4.500 muškaraca i žena, starosti od 30 do 75 godina, koji su učestvovali u Nacionalnoj studiji ispitivanja zdravlja i ishrane u Oregonu.

Niko od njih nije imao kardiovaskularne bolesti na početku studije, a čak 55 odsto ih je potvrdilo da imaju mačku za kućnog ljubimca ili su je imali u nekom trenutku svog života.

U poređenju sa njima, ljudi koji nikada nisu imali mačku trpe za oko 40 odsto veći rizik od oboljevanja od srčanih bolesti. Bitno je da se istakne da su istraživači uzeli u obzir druge faktore rizika, uključujući starost, pol, rasu, krvni pritisak i pušenje, prenosi Petmagazine.rs.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending