Pratite nas

Zdravlje i ljepota

NESANICA: Čaj od banane je idealan lijek (Recept)

Published

on

Pored široke primjene u ishrani, banane mogu uticati i na zdravlje. Zahvaljujući visokom procentu kalijuma, banane snižavaju krvni pritisak. Bogate su i natrijumom, zbog čega su dobar diuretik i pomažu eliminisanje nakupljene suvišne tečnosti u organizmu. Banane poboljšavaju raspoloženje, a naročito su dobre poslije dijareje, jer vraćaju izgubljene minerale.

Međutim, ovo moćno voće ima još jednu namenu za koju malo ljudi zna. Ukoliko imate problema sa nesanicom, i ne možete tako lako da utonete u san, čaj od banane će vam biti od velike pomoći. Umjesto lijekova za spavanje, napravite ovaj zdrav napitak, koji će vam opustiti mišiće, i umiriti tijelo.

POTREBNI SASTOJCI: Od sastojaka za ovaj čaj, trebaće vam jedna banana, pola litra vode, prstohvat cimeta po ukusu, a možete dodati i malo meda.

Bananu dobro operite, ali je nemojte guliti, već joj samo odsijecite krajeve, i stavite u ključalu vodu da se kuha deset munuta. Kad je banana skuhana, izvadite je iz vode, a vodu ostavite da se ohladi. Čaj popijte sat vremena prije spavanja. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending