Pratite nas

Zdravlje i ljepota

NESANICA: Napitak sa mjesečevim mlijekom za miran san (Recept)

Published

on

Manjak sna može da nas uspori i učini potpuno nesposobnim za dnevno funkcionisanje. Nesanica ubrzava proces starenja, stvara želju za visokokaloričnom hranom, pravi stres, nervozu, smanjuje toleranciju na bol.

Mlijeko je oduvijek bilo provjereni napitak koji umiruje misli i tijelo. Postoje razni načini kako da ga pripremite s drugim sastojcima za lakši san, a mogu se koristiti i biljne verzije mlijeka. Mjesečevo mlijeko jedno je od tih prirodnih pomagala za mirnije noći, a dolazi iz stare ajurvedeske tradicije.

Najbolje kod mjesečevog mlijeka je što ne morate strogo da pratite recept. Odaberite mlijeko po izboru, ali ne zaboravite da ono od soje ima više magnezijuma od kravljeg, a veći nivo magnezijuma u organizmu pomaže da lakše zaspite. U njega dodajte bosiljak, kurkumu i malo meda. Popijte šolju ovog toplog magičnog mlijeka koja će vas opustiti, pa ćete brzo utonuti u san. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

NESANICA: Sa čajem od banane spavat ćete kao beba (RECEPT)

 

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending