Pratite nas

Razglednice

Nestvarna slika u centralnoj Bosni: OBELISK KRALJA TVRTKA ILI “VELIKI NIŠAN” KOD OLOVA

Published

on

Skriven duboko među omorikama u šumi nadomak sela Bakići kod Olova, visok četiri metra i s kuglom na vrhu, stoji grandiozan spomenik – jedan od najvećih i najvažnijih koji vodi porijeklo iz srednjovjekovne Bosne. O njemu je u video prilogu govorio dr. Semir Osmanagić

U narodu ga zovu “veliki nišan”, no riječ je o Obelisku koji se nalazi na historijskom lokalitetu Bakići Donji na kojem se nalaze ostaci temelja crkve Svetog Roka, nekropola stećaka i velikih osmanskih nišana, koje su zaštićeni kao nacionalni spomenik BiH.

“Pravilan je naziv Obelisk. Riječ je o četverostranoj geometriji. Za razliku od egipatskih obeliska, koji na vrhu imaju piramidalni završetak, ovdje imamo četverostranu piramidu na vrhu, a na samom vrhu se nalazi kamena kugla – objašnjava dr. Osmanagić.

Obelisk je isklesan iz jednog komada. O njemu se malo toga zna. Smatra se da ga je u 14. stoljeću izgradio prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, a o mogućim razlozima kazuje samo jedna legenda. Naime, Tvrtko I je u toj šumi lovio divlje svinje, te je ranjen prilikom lova i jedva je ostao živ, pa je dao da se na tom mjestu gdje je ranjen podigne spomenik.

Od tad do danas, niko ga više sa tog mjesta nije maknuo. A pokušali su ga pomaći i premjestiti u Zemaljski muzej, ali nisu uspjeli čak ni sa teškim mašinama. Ovako sada stoji u netaknutoj prirodi, gdje prilikom šetnje iznenađuje i turiste i nanovo mještane. Težak je, kažu, oko pet tona.

Od postolja do vrha visok je preko četiri metra, i sa kuglom na vrhu visine 45 centimetara. Izgrađen je od krečnjačkog monolita. Na svim stranama obeliska su iscrtani simboli: spirale, grožđe, cvijeće i životinje. Na vrhu obeliska možete vidjeti savršeno oblikovanu piramidu sa sve četiri strane. Kraj njega su nekada prolazile karavane, konji i magarci natovareni rudama iz okolnih rudnika, stoga se danas ovo mjesto zove i Konjsko (nekada Vlaškovac).

Neki historičari pretpostavljaju da se nalazi u istoj ravni kao obelisk u Vatikanu. Ipak, ovako misteriozan i neobičan, rijetka je pojava u svijetu baš kao zagonetne kamene kugle u Zavidovićima, udaljene 80 kilometara od njega, te piramide u Visokom udaljene svega 50-ak kilometara itd. O njemu postoje i druge pretpostavke, ali se najveći bh. historičari poput Dubravka Lovrenovića, Ćire Truhelke i Šefika Bašlagića slažu da je jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih srednjovjekovnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Lovrenović je u svojoj monografiji “Bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka” o njemu zapisao kako postoji mogućnost da je pod ovim spomenikom sahranjen bosanski vlastelin ili feudalac iz prvog razdoblja širenja islama, na što bi ukazivalo obližnje Svatovsko groblje, koje predstavlja nastavak onog iz srednjeg vijeka pod nazivom Kaursko groblje, no na cjelovit odgovor na to pitanje nikada nije pronašao. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Hoće li u sarajevskom GRASU izgraditi turbe Ajkuni Đerzelez: LEGENDA O DJEVOJCI KOJU SU OKLEVETALI SE OBISTINILA

Razglednice

Kao iz bajke: U TVRĐAVI “KALETO” I DANAS SE ČUJU TOPOVI

Published

on

Čuvena tvrđava Belogradčik nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bugarske, nedaleko od granice sa Srbijom. Poznata je i pod imenom Kaleto, što jednostavno znači – tvrđava.

Iako datira iz davnih vremena, odnosno doba Rimskog carstva, jedna je od najbolje očuvanih tvrđava u Bugarskoj. Njeni zidovi visoki dva metra okružuju brdo sa stijenama u kojima se nalazi tvrđava.

U 14. vijeku nakratko ga je osvojila vojska Osmanskog carstva, a zbog stalnih hajdučkih najezdi dodatno su proširili i ojačali tvrđavu. Nakon pada Otomanskog carstva, ovdje se dogodila stravična epizoda – vođe ustanka koji je izbio 1850. godine odvedeni su u tunele gdije su im odsječene glave.

Tvrđava je posljednji put obavila svoje ratno-odbrambene poslove u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. Nakon toga je proglašena za spomenik arhitekture, a kasnije otvorena za javnost.

Čak i danas možete doživjeti pucnjavu i topovske udare sa njegnih zidova. Zajedno sa tzv. stenama Belogradčik – kamene formacije koje podsjećaju na stubove, glavna je turistička atrakcija ovog mjesta, ali i cijelog regiona. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending