Pratite nas

Razglednice

Neumorna banda zbog koje stanovnici žive u kavezima: OVO JE “GRAD LOPOVA”

Published

on

Otprilike 4.500 majmuna vlada ulicama tajlandskog grada Lopburi i njihov broj godinama se ne smanjuje. Atrakcija za turiste, ali glavobolja za domaće stanovništvo.

Neki građani žive u žičanim kavezima, ogradama koje su morali da postave oko kuća kako im majmuni ne bi krali hranu, uzimali stvari i maltretirali ih.

Ulični prodavači svakako moraju biti na oprezu da im nestašni kradljivci ne odnesu robu ispred nosa. Kako bi ih otjerali, služe se praćkama, koje uvijek imaju pri ruci, navodi Pun kufer.

Osim voća i povrća, majmuni znaju kako da “pozajme” sunčane naočare s glava prolaznika, a čak i skaču na automobile u potrazi za plijenom.

Građani koji saosjećaju s majmunima priznaju kako nije lako biti u Lopburiju, jer živahne životinje nemaju pitke izvore vode, niti dovoljno drveća na koje se mogu penjati.

Zbog toga im pomažu koliko mogu. Tokom pandemije situacija s majmunima se pogoršala, pa su gradske vlasti inicirale pojačanu sterilizaciju majmuna.

“Mi smo im tim majmunima uzeli stanište, pa ne čudi što sada imamo problema”, ispričao je stanovnik Lopburija za Si-En-En. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Najstarija zgrada na svijetu nalazi se u Libanu: NASTALA JE IZ INATA ZLOBNE BRAĆE

Razglednice

Skriveni dragulji Sahare: PRIZORI KAO IZ NAJLJEPŠIH FILMOVA!

Published

on

Zamislite jordanski grad Petru ili slavne američke kanjone – no bez ikakvih tragova ljudi. Samo pustinjski pijesak i ogromne stijene.

Zvuči lijepo, ali bez starih riznica u stijenama Petra malo gubi na impresivnosti, zar ne? No šta kad biste umjesto riznica imali prekrasnu oazu, jezero koje putuje između stijena, a u vodi do koljena hrpe deva koje uživaju u brćkanju? To već zvuči kao idilično mjesto za spoj s prirodom i mirom pustinje. Dobra je vijest da takvo mjesto postoji.

Zabačeno, netaknuto ljudskom rukom, a dostupno onima koji su spremni potegnuti na malo jače putovanje. Nalazi se u jednoj od najslabije posjećenih zemalja svijeta, Čadu. Već smo pisali o jednoj njegovoj čudesnoj oazi života, tako da sad već krojimo impresivan itinerar.

Skriveni dragulj Sahare Guelta d'Archei ime je jednog od poznatih, i rijetkih izvora vode u Sahari. Ta oaza nalazi se u kanjonu Ennedi Plateau, koji je zbog velikog značaja zaštitio UNESCO.

Nekad je to bila važna tačka na kojoj su se zaustavljali trgovci i karavane kako bi napojili svoje deve. Naizgled crna voda duboka oko pola metra mogla bi vas namamiti da potražite osvježenje od pustinjske vrućine, no radije nemojte. Otkrit ćemo vam zašto. I danas ovdje zastanu beduini sa svojim devama, no slavni put kojim su prolazile karavane više nije toliko živ.

Čak ni turista nema mnogo, što je dobro za vas ako ste u potrazi za novim, nedovoljno istraženim i egzotičnim mjestima, prenosi punkufer.hr. Iako posjetitelji i svi budući istraživači rado gledaju nevjerovatne slike gomile deva koje piju vodu podno stijena u pustinji, treba podsjetiti na još neke stanovnike ovog mjesta. Malo ih je, ali ih ima – pustinjskih antilopa i zapadnoafričkih krokodila. Ti krokodili posljednja su skupina svoje vrste koja nam je poznata u Sahari.

Razlikuju se od nilskih krokodila pa nisu u istoj kategoriji – srećom, ovi su manji i manje agresivni. Oni se rado kupaju u toj vodi, gdje usput pronalaze i hranu u obliku riba. Neka vas krokodili ne obeshrabre – malobrojni posjetitelji tog mjesta vraćaju se oduševljeni.

Put kroz pustinjski sjever zemlje je dugačak, ali kažu kako se isplati proći ga još sto puta. Takve scene nećete vidjeti ni u najljepšim filmovima. Moguće je organizirati izlet preko agencije ili uz pratnju vodiča od prijestolnice Čada, N'Djamene. Od oaze je udaljena oko 800 kilometara zračne linije, no na terenu će vam put biti još malo duži. Pripremite se na mogućnost da vaša ekspedicija potraje čak četiri dana samo u jednom smjeru. No zamislite samo što ćete sve putem vidjeti… (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending