Pratite nas

Zanimljivosti

Nevjerovatan sudski proces: Tomas je kriv za prekoračenje brzine, a niti je vozio niti ima automobil

Published

on

Ova zabuna je nevjerovatna. Dakle, što se dogodilo? Muškarac iz Berlina dobio je kaznu za prebrzu vožnju jer je – naravno – vozio prebrzo i bio uhvaćen pomoću radara s kamerom. Riječ je o 63-godišnjem Thomasu Wiegoldu koji je navodno je bio sedam km/h prebrz u Kaltenkirchenu u maju 2023. godine.

Trebao bi platiti 20 eura. Ali Wiegold nije vozio prebrzo iz jednostavnog razloga: čovjek nema ni auto. U Kaltenkirchenu, dakle, nije bio, a kamoli vozio prebrzo, kako tvrdi Süddeutsche Zeitung i prenosi Auto bild.

Njegovim prigovorom ništa nije postignuto. Stoga se u priču morao uključiti njegov advokat i nešto je postigao. Naime, očito je napravljena greška prilikom provjere identiteta prekršitelja prekoračenja brzine.
Thomas Wiegold iz Berlina, inače renomirani stručnjak za odbrambenu politiku, greškom se našao na meti policije jer je navodno identificiran online, odnosno putem Googlea. Policajac je pogrešno shvatio da je Wiegold vozač prikazan na radarskoj fotografiji.

Međutim, pravi vlasnik vozila je Julian Wiegold, direktor firme Wispatech u Kaltenkirchenu. E sada su stvari jasnije. Bit će da je policajac guglao Wiegolda i izvukao pogrešnog.

Ne samo da imaju različita imena, nego dvojica muškaraca imaju i vizualne razlike. Pravi vozač je mlađi i ima drugačije crte lica. Međutim, nadležna tijela su ovu grešku zanemarila.

Pomislili bi da je greška pronađena i razjašnjena, a tema zatvorena? Nema šanse!

Tek nakon ponovne intervencije pravnog zastupnika Thomasa Wiegolda iz Berlina, policija je objasnila da oba Wiegolda žive na istoj adresi. Njih dvojica su to odlučno odbacila jer naravno da to nije tačno.

Bez obzira na činjenicu da je očito bio nevin, slučaj protiv Berlinčanina Wiegolda još nije odbačen.

Sudija je samo kritikovao nedostatak dokaza o zajedničkom prebivalištu. A ako sud i dalje ne obustavi postupak, na kraju bi zapravo moglo doći do suđenja i čovjek koji nema auto mogao bi biti proglašen krivim!

Naravno, za Wiegolda se radi o principu, a ne o 20 eura. Njegov advokat je istaknuo zabrinutost oko rizika istraga koje se prvenstveno oslanjaju na Google pretraživanja. Naglasio je da to može dovesti do pogrešnih zaključaka, posebno kod uobičajenih imena. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending