Pratite nas

Poznati

Nikad objavljena priča o Tomi Zdravkoviću: KADA JE UŠAO ISCIJEPAN I KRVAV U KAFANU, GOSTI GA JOŠ NALEMALI, PA ONDA MU KUPILI ODIJELO

Published

on

O životu legendarnog Tome Zdravkovića, snimljen je i film, koji se upravo ovih dana promoviše na prostorima bivše Jugoslavije. Nažalost, ni ova scena iz njegovog života mnije obrađena, baš ni ona kada mu je Silvana Armenulć kupovala odijelo za scenske nastupe.

Sve se dešavalo u selu Desimirovac pored Kragujevca. U Domu koji i dan danas postoji 1971. godine vodio se živahan kafanski život. U to vrijeme jednu od rijetkih kafana sa muzikom držao je čuveni kafedžija Vlasta Ivanović, sa svojim rođenim bratom Aćimom. Vlasta je kasnije ušao u istoriju kragujevačkog ugostiteljstva otvaranjem kafane „Šumski raj“, a „Večernje novosti“ objavile su priču o njemu kao ugostitelju koji je platio najveći porez za 1978. godinu u ondašnjoj SFRJ!

Te noći svirala je muzika, u kafani je bilo puno svijeta. U neko doba noći ušao je mladić od svojih dvadesetak godina, krvave košulje, poderanih pantalona, razbarušene kose.

“Ja sam Toma Zdravković. Potrebna mi je pomoć. Bez dinara sam, a moram za Beograd – govorio je on.

Uslijedile su bučne reakcije gostiju, počeli su ga vrijeđati, ismijavati, pa čak i fizički napadati zašto bruka Tomu.

Kada je već došlo do tuče, pošto mu niko nije vjerovao – sin gazde kafane Slobodan Ivanović, u Čaršiji poznat kao Tikir i sam muzičar uskočio je među svjetinu i izveo momka sa strane. Bio mu je poznat. Iz iste one košulje uzeo je ličnu kartu i tamo je pisalo „Tomislav Zdravković“.

“judi bre ovo stvarno Toma” – rekao je Sloba.

Nastala je prava euforija. Donijeli su mu novo odijelo, nosili ga na rukama, fešta je trajala do samog jutra. Ujutru ga je taksi odvezao do Beograda.

Zamiljivo je da su Tomu kitili novčanicama – a on upravo vraćao muzičarima koji su ga pratili. Na kraju, kada je polazio ugurali su mu novac u isto ono odijelo koje su mu donijeli. Toma je u to vreme kada su i televizori bili rijetkost već snimio svoje velike hitove Odlazio, odlazi”, „Sliku tvoju ljubim“, „Ciganka“, „Kad se voli što se rastaje“.
Otišao je u noć i legendu. Neobjavljena priča do sada eto ostala je zapisana na još jednom kariranom stolnjaku kragujevačkih kafana. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending