Pratite nas

Poznati

Nikada snimljen duet Tome i Silvane: PJESMA “PONOĆ” JE OMAŽ VELIKANIMA SVIH VREMENA

Published

on

Ovih dana sve je u znaku premijere filma “Toma”, u kojem su obrađeni životi dvije najveće legenda sa jugoslovenskih i eks jugoslovenskih prostora Toma Zdravković i Silvana (Zilha) Armenulić.

Film izaziva različite reakcije, mnogo je zamjerki, da je površan, da ima neistinitih detalja o oba umjetnika. Ipak, bez obzira na sve, interesovanje za ovu filmsku priču je ogromno.

Na Youtube je objavljena pjesma iz filma pod naslovom “Ponoć”, koje u filmu u duetu pjevaju Toma i Silvana, a koji oni nikada nisu snimili, tako da ova kompozicija predstavlja svojevrsni omaž velikanima jugoslovenske muzike.
Pjesmu “Ponoć” komponovao je Željko Joksimović zajedno sa Tozovcem. Zajedničkim snagama uradili su i tekst za numeru, aranžman je uradio Željko, a odsvirao orkestar Ace Sofronijevića.

“Negdje na početku snimanja, Bjela mi je tražio da napišem pesmu, odnosno duet Tome i Silvane koji nikad nisu snimili. Tražio je da zvuči onako „staro“, a da bude novo i da naravno bude hit – ovim riječima kompozitor i producent filma “Toma” Željko Joksimović objašnjava kako je nastala magična pjesma “Ponoć”, koja je simbolično objavljena noćas, tačno u ponoć, na Jutjub kanalu Minakord produkcije.

U stvarnom životu sudbine Tome i Silvane su se preplitale tokom cijele njihove karijere. Silvana je najzaslužnija što je Toma zapjevao, a Toma najzaslužniji što je Silvana snimila najveće svoje hitove “Šta će mi život”, “Ja nemam prava nikoga da volim”….

Od 1970 – do 1973. godine oni su zajedno nastupali, a onda je sve puklo. Zapravo, Silvana nije mogla da podnese Tomin boemski život. Ona je bila protivnica alkohola, kocke, rasipničkog života… Povukla se, a da nikada nije iznosila u javnost razloge prekida njihove saradnje, niti je pričala koliko mu je odijela kupila za scenske nastupe ili koliko je suta prolila kada bi na njenom koncertu došao bos u čarapama, jer je nove cipele dao nekom siromašnom momku pred dvoranom. Rekao mu je “Ne možeš u takvim cipelama na Silvanin i moj koncert”.

Kada se razbolio i kada mu je bio potreban novac za liječenje u Kanadi Silvana je snimila Tominu pjesmu “Dušo moja”, koju je kod sebe čuvala skoro četiri godine. Kompletan prihod od izvođačkih prava usmjerila je za Tomino liječenje.

Godine 1976. na vijest da je tragično izgubila život, Toma je reagovao baš emotivno:

“Više bih volio da je ostala u životu Silvana, nego da žive naše pjesme – kazao je. (Naj portal)

Poznati

Orilo se na obalama Neretve “Danas majko ženiš svoga sina”: ELEKTRA ELITE JE ZVANIČNO MOSTARKA

Published

on

Pjevačica Elektra Elite sudbonosno “Da” izrekla je u Mostaru. Izaranik njenog srca je biznismen i sportista Nenad Vujanović.

Svadbenom veselju je prirustvovalo oko 200 zvanica, a sretni mladenci su uživali i na Starom mostu u Mostaru.

Elite je prije nekoliko dana doputovala u Sarajevo iz Ciriha, gdje je boravila s prijateljima, a u subotu u popodnevnim satima vjenčala se s Vujanovićem u Mostaru.
Elektra iza sebe ima brak sa ženom i dvoje djece, koji nijednog trenutka nisu osudili pjevačicinu odluku, a ona ne krije koliko je ponosna na njih.

Elektra je prije 13 godina prestala da bude muško i promijenila pol. Iza sebe ima brak i dvoje dece, koja nijednog trenutka nisu osudila njenu odluku. Sin i kćerka su ponosni na nju, a “tata” će je zvati do kraja života. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending