Pratite nas

Kućni ljubimci

Njihove gazde to odlično znaju: PAS MOŽE DA NANJUŠI LOŠU OSOBU!

Published

on

Psi mogu da osjete strah, a nedavnim istraživanjem je otkriveno da mogu nanjušiti i koliko je neko loša osoba, piše Good. Tim koji je predvodio profesor Akiko Takaoka iz Japana otkrio je kako psi brzo shvate treba li nekom čovjeku vjerovati ili ne.

Istraživanje koje su sproveli uključilo je „varanje“ pasa. Naime, ljudi su već odavno otkrili kako će pas, ako mu pokažete na neki objekat, dotrčati do njega. Stoga su naučnici koristili ovu informaciju u svom istraživanju – jedan čovjek bi psima pokazivao kutiju koja je bila napunjena hranom.Psi su spremno trčali do njega. Zatim bi im pokazao praznu kutiju. Psi su takođe trčali do njega, ali bi onda otkrili da nema hrane u njemu.

Treći put, kada bi im pokazao kutiju s hranom, psi nisu otišli do nje. Znali su kako čovjeku koji im pokazuje kutije, sa hranom ili bez nje, ne treba vjerovati na temelju prethodnog iskustva. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati nekog ko vara i da nisu tako naivni.

„Drugim riječima, ako lažete psa, on će formirati mišljenje o vašem ponašanju, te vam neće vjerovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego što mislimo. Ta društvena inteligencija selektivno je kod njih evoluirala kroz dugu životnu istoriju suživota s ljudima“, kaže profesor Takaoka, piše petmagazine.

Vlasnici pasa su se u nebrojeno slučajeva uvjerili na osnovu reakcije njihovih ljubimaca prema negativnim osobama. Pseće reakcije su različite u takvim situacijama; pojedini psi laju, zareže ili nakon nušenja te osobe, jednostavno se udalje, nema mahanja repom, umilnog pogleda, ili želje za maženjem.

Jedan vlasnik je kazao:

“Koga moj pas zaobilazi ili ima spuštemn rep kada prolazi pored negativnih osoba, ja znam da je to loš čovjek ili osoba! (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending