Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Noćni odmor: U KOJOJ POZI ĆETE MANJE HRKATI?

Published

on

Nedostatak sna zna da bude veliki problem, ali šta kada na vrijeme idete u krevet, odspavate svojih osam sati i svejedno se budite umorni?

Doktorica Sara Brever kaže kako svakodnevna probadanja i bolovi mogu biti povezani s načinom na koji spavate. Ona kaže kako spavanje na istoj strani kreveta može da uzrokuje brojne probleme. Iako vam je tako najudobnije, doktorica Brever kaže kako spavanje na istoj strani može biti povezano s nizom probavnih problema.

“Želudac je asimetričan organ i kada legnete na desnu stranu vašeg tijela, želudačne kiseline dolaze do ventila na donjem dijelu jednjaka što može da uzrokuje refluks ili gorušicu. Prebacivanjem na lijevu stranu možete riješiti taj problem – kaže ona.

Ali nisu samo to problemi s kojima se možete suočiti ako ne mijenjate strane na kojoj spavate. Jedan od njih je i jak bol u kukovima s kojim se susreću mnoge osobe.

Prema doktorki Sari, najbolja poza za spavanje je ona između spavanja na leđima i na boku, znači polubočno s jednom nogom podignutom.

“To je prirodni položaj za opuštanje – kaže ona.

Spavanje na leđima može da uzrokuje pak brojne probleme s bolovima u leđima, ali i hrkanjem. Stoga je najbolje spavati „polubočno“, ali ne zaboravite tokom noći da mijenjate bok na kojem spavate.(Naj portal)

Zdravlje i ljepota

KANDIDA: Kombinovano prirodno liječenje kandide (Recepti)

Published

on

Ako se infekcija kandidom otkrije u svom početnom stadijumu, tada može biti sasvim dovoljno liječenje mliječnim bakterijama, koje ponovo uspostavljaju ravnotežu.U slučaju tvrdokornih gljivičnih infekcija (gdje spada i infekcija kandidom) postoji i slijedeća mogućnost kombinovanog prirodnog lečenja:

Soda bikarbona
Vaginalno ispiranje sodom-bikarbonom (prašak se zahvati vrhom noža a zatim razmuti u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši ujutro.

Bijeli luk
Treba očistiti čehnu bijelog belog luka, bez bilo kakvog presijecanja, jer sok koji se oslobađa može da stvori neprijatan osjećaj žarenja. Tako očišćen se stavlja u vaginu. Zgodnije je bijeli luk prošiti koncem ili ga zamotati u jedno parče gaze, čiji se kraj ostavlja da viri, pa se na taj način “lijek” lako vadi.Obo primjenjivati ujutro i naveče nekoliko dana zaredom.

Smirivanje svraba
Za smirivanje svraba savjetuje se upotreba kreme ili rastvora napravljenih na bazi kamilice. Prema potrebi vrše se spoljašnja ispiranja nekoliko puta na dan. U istom smislu se upotrebljavaju i razblažene tinkture nevena i hidrastisa.

Jogurt
Za prirodno liječenje kandide odličan je jogurt. Jogurt se najbolje podnosi, ali je, međutim, njegovo ubacibanje u vaginu nešto teže. Da bi se to uradilo, potrebno je pravilno staviti spekulum, a zatim kroz njega uvući kašiku sa jogurtom. Veoma je važno da se potom prvo izvuče spekulum a onda kašika, jer, ako se to ne bi uradilo, jogurt bi ostao u udubljenju donje kašike spekuluma. Cijela procedura se znatno lakše može izvesti uz pomoć aplikatora. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending