Pratite nas

Info

Nova ponuda Seje Brajlovića: BUJRUM NA GUZOVAČU

Published

on

Legendarni Sejo Brajlović opet pravi cirkusijade. Na drušzbenim mrežama je publikovao svoj novi “izum”.

Naime,na zvaničnoj Fejsbuk i Instagram stranici restorana “Brajlović” objavio je da je uveo nešto novo u ponudu – „sto za guzovaču“.

“Riječ guzovača je u prevodu kada nešto dobiješ na sreću, na ljepotu. U principu, može se reći da je to nešto dobijeno besplatno ili džaba, a to je naš Sejo najbolje “definisao” na svoj način – piše u opisu videa.

“Ko sjedne za ovaj sto, ne plaća ništa, evo ih ovdje anonimno. Niko tu ne sjedne, pa sam ja dobar”, rekao je Sejo. (Naj portal)

Info

Proglasili ga Bogom: ZA OVO PLEME JE PRINC FILIP SVETO BOŽANSTVO

Published

on

U moru pojedinaca i grupa koji oplakuju smrt princa Filipa ističe se jedno pacifičko pleme, koje je obožavalo preminulog vojvodu od Edinburga kao sveto božanstvo.

Pleme u udaljenoj ostrvskoj državi Vanuatu, koje je princa Filipa obožavalo kao boga, obilježiće njegovu smrt ritualnim naricanjem i ceremonijalnim plesom, rekao je stručnjak. Domoroci su vjerovali da je vojvoda od Edinburga reinkarnacija drevnog ratnika koji je napustio arhipelag da bi ratovao.

Duhovno pleme u Jaohnanenu na ostrvu Tana, u Vanuatuu, u južnom Tihom okeanu, vjerovalo je da će se vođa boraca vratiti sa bogatom, belom ženom.
Antropolozi vjeruju da su Filipa, koji je bio muž britanske kraljice, povezali sa legendom šezdesetih godina prošlog vijeka kada je Vanuatu bio anglo-francuska kolonija poznata kao Novi Hebridi. Kirk Hafman, autoritet za ono što je poznato kao Pokret princa Filipa, rekao je za Dejli telegraf:

“Pretpostavljam da će biti nekih ritualnih naricanja, nekih posebnih plesova. Fokus će biti na muškarcima koji piju napitak od korijena paprike – to je ključ za otvaranje vrata nematerijalnom svijetu. Na Tani se ne pije kao sredstvo za opijanje. Povezuje materijalni svijet sa nematerijalnim svijetom.”

Plemensko poštovanje princa Filipa bilo je na nivou kulta. Posebno zanimanje domorodaca za njega ogledalo se u svakodnevnim molitvama za njegov blagoslov njihovih usjeva banana i jam.Takođe je predstavljen na fotografijama u kućama seljana – uključujući jednog vojvodu u odijelu 1980. godine, držeći palicu koju su ostrvljani napravili i poslali u London.

Hafman, antropolog sa sedištem u Sidneju, koji je proveo 18 godina u Vanuatuu, rekao je da vjerovatno neće prestati čast ostrvljanina Filipa nakon njegove smrti, iako može promijeniti oblik. Međutim, dodao je da je prerano znati šta će grupa učiniti posle njegove smrti, jer je na ostrvu ograničen pristup električnoj energiji i mobilnim telefonima. Dodao je da sistem vjerovanja plemena nije vezan za monarhiju i zato je nejasno da li će sada na isti način poštovati princa Čarlsa.

Ostrvske legende kažu da se tokom prijema u konzulatu u prestonici Port Vila vojvoda rukovao samo sa muškarcima sa Tane. Ova vijest je došla do stanovnika Jaonanena, koji su čekali poklon u zamjenu za svinju koju su dali jednom britanskom zvaničniku prije nekoliko godina.

Pleme je poslalo pismo u Port Vilu, interesujući se gdje je njihov poklon i raspitujući se za vojvodu. Kao odgovor, Britanci su im poslali uramljeni portret princa Filipa i pleme je tako počelo da ga obožava. Vojvoda je čak uputio saučešće plemenu kada je njihov poglavica preminuo prošle godine.

Sva njegova pisma, novinski članci o princu i njegove fotografije čuvaju se u kolibi koja je postala hram. Pleme uči svoju djecu o bogu koji živi u Engleskoj i koji će se jednog dana vratiti. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending