Pratite nas

Zanimljivosti

Nusret Sirćo, dr.vet.med. i pčelar predstavlja svoj koncept borbe protiv varoe: UMJESTO “BOJNIH OTROVA” KORISTIM TIMOL I SOLNU KISELINU

Published

on

Dr.vet. med. Nusret Sirćo godinama širom BiH i regiona održava predavanja o načinima borbe protiv varoe. Iako je u BiH evidentna serija bolesti koje napadaju pčele, jedna od onih koja pravi velike ekonomske štete je varoa destruktor. Stoga je ovaj stručnjak, koji se i sam bavi pčelarstvom odlučio svoja iskustva u borbi sa ovim nametnikom podijeliti i sa drugim pčelarima. On je, inače, pobornik prirodne borbe protiv varoe koja isključuje hemijska sredstva, koja su, zapravo, pravi bojni otrovi.

Naš sagovornik ističe da je na ovdašnjem tržištu pčelinjih lijekova još uvijek prisutno dosta sredstava koja su zbog svojih kancerogenih svojstava odavno zabranjena u EU. On sam varou već osmu godinu uništava oksalnom kiselinom i timolom.

Idealna kombinacija

“Glavne smjernice borbe protiv varoe dobio sam na seminaru na hrvatskom otoku Krku 2001. godine koji je organizovao Agronomski fakultet iz Zagreba na čelu sa prof.dr Nikolom Kezićem i GTZ Njemačka pod vodstvom prof. Bihlera i dr. Antonia Nanetija  iz Italije, a kojem je prisustvovalo više evropskih stručnjaka iz oblasti pčelinjih bolesti. Tema je bila borba protiv varoe bez upotrebe hemijskih sredstava koja su u Evropi već bila zabranjena, jer je varoa već postala rezistentna na ova sredstva, ali i zbog rezidua koji ostaju u pčelinjim proizvodima. Akcenat je dat na liječenje pčela protiv varoe organskim kiselinama i eteričnim uljima na bazi timola koja su u Evropi dozvoljena. Znači punih sedam godina ja se borim protiv varoe bez upotrebe hemije – kaže dr Sirćo.

Stvarajući sopstveni koncept borbe protiv varoe, kaže da su u njegovom pčelinjaku koji danas broji oko 100 društava, do sada najbolje rezultate pokazali timol i oksalna kiselina koji su zaista idealna kombinacija.

“Ja sam nakon tog seminara ustvari prvi u BiH primijenio oksalnu kiselinu protiv varoe. Znači, ja sam se u fazi borbe protiv varoe, onda kada nema legla i kada se primjenjuju organske kiseline odlučio za oksalnu kiselinu i garantiram da ona ovog nametnika uništava 90 posto. Još prije sedam godina sam pčelarima, kao tadašnji ministar poljoprivrede Ze-Do kantona preporučio oksalnu kiselinu. Međutim, mnogi je, iz tvrdim neopravdanog straha, ne smiju upotrijebiti. Kažem neopravdanog, jer ja evo sa oksalnom kiselinom radim golim rukama. Ne preporučujem ostalim pčelarima da to rade, jer ja sam se već izvježbao i kiselinu u omjeru od 50 grama miješam sa  750 mililitara šećerne otopine i potrebnom količinom vode. Nema opasnosti, radi se na desetak stepeni temperature i  pčelarima ne prijeti udisanje pare jer se tretman provodi nakapavanjem. Pčele lijek dalje same prenose.

Listing lijekova

Do sada je ovu metodu uklanjanja varoe prihvatio veliki broj pčelara u Olovu i u Tuzlanskom kantonu, kaže Sirćo naglašavajući da su njegova iskustva sa timolom još pozitivnija.

“Više je razloga zašto koristim timol. Prije svega zato što je bezopasan, s njim se može raditi bez ikakve zaštitne opreme. Ima brzu i jednostavnu primjenu, ne šteti zdravlju pčelara . Čak i ako se koristi u jednoj fazi medobranja ne šteti kvaliteti meda. Malo utiče na okus , ali na ispravnost i kvalitetu nimalo. Kod nas postoje tri preparata različitih proizvođača lijekova na bazi timola. Ne želim ni jednog preferirati, jer su sva tri zaista dobra, isto djeluju i obaraju varou 90 posto.

Zato svim počelarima sugerišem da u apoteci isključivo traže timol, a ne neke bojne otrove koje su do sada koristili – poručuje pčelarima dr Sirćo.

Ovaj stručnjak ističe i da je evidentno da je nivo obrazovanja pčelara različit, od nepismenog kako kaže, pa do doktora nauka, te smatra da bi se edukaciji ovih prvopomenutih moralo posvetiti više pažnje.

“Nadam se da će se na nivou Federacije za ove namjene naći sluha i da će nadležne institucije napraviti listing lijekova koji se mogu primjenjivati u pčelarstvu, a ova predavanja su moj skromni doprinos tome – kaže na kraju dr.med.vet. Nusret Sirćo. (Naj portal)

 

 

 

 

 

 

Zanimljivosti

Pomaže li alkohol da lakše zaspimo?

Published

on

Prilično je raširena legenda da se s nekoliko čašica alkohola prije odlaska u krevet bolje spava. Ali to ne odgovara činjenicama: alkohol može toliko poremetiti san, da se čovjek od toga razboli. A za to nije potrebno puno piti.

S jedne strane je tačno: alkohol definitivno može pomoći da se zaspe. Zavisno od toga s koliko čaša piva, vina ili rakije je neko pokušao “isprati” stres na kraju radnog dana, prva polovina noći može se osjećati kao komatozno stanje, piše DW.

.Alkohol ulazi u krv kroz želudac i ima dva puta: ide do jetre i do mozga. U mozgu alkohol prvo izaziva oslobađanje serotonina i dopamina – primjetni su osjećaji nagrade i opuštenosti.

Alkohol djeluje umirujuće i uspavljuje putem tvari koje prenose informacije, takozvanih neurotransmitera.

Međutim, taj proces završava nakon otprilike četiri do pet sati. Od tog trenutka spavamo osjetno lošije ili se čak probudimo i noć je potpuno gotova. “To je zato što se alkohol u tijelu razgrađuje u acetaldehid”, objašnjava gastroenterolog i istraživač alkohola Helmut Seitz.

Acetaldehid osigurava oslobađanje adrenalina i hormona stresa kortizola u mozgu, kaže Seitz. “Sve to vodi do toga da se probudimo i često nakon toga više ne možemo zaspati.”

Loš alkohol je još lošiji za san
Bilo da je riječ o vinu, pivu ili rakiji – nije važno koje ćemo piće navečer popiti, alkohol koji ono sadrži remeti nam san.

Međutim, alkoholna pića loše kvalitete mogu pogoršati stvari. “Jeftino vino može sadržavati dodatne tvari kao što su arome, fuzelna ulja i dugolančani alkoholi”, kaže Seitz. To može uzrokovati mučninu i glavobolju i učiniti sljedeći dan još težim.

Ali čak i najkvalitetnije i najčišće alkoholno piće se u tijelu pretvara u otrovni acetaldehid. Naknadna bujica adrenalina i kortizola ne mora nas nužno probuditi, ali remeti takozvane REM faze sna. U kojoj mjeri – to manje zavisi od kvalitete alkohola, a više o njegovoj količini.

“Što je veća doza alkohola, veći je poremećaj REM faze sna u drugoj polovini noći”, objašnjava Henrik Oster, profesor neurobiologije na Univerzitetu u Lübecku. Kvaliteta sna u pravilu se osjetno pogoršava s oko 0,2 na 0,3 promila, kaže Oster.

Kada će te razine alkohola u krvi biti dostignute ovisi o različitim faktorima: spolu, tjelesnoj veličini i težini, praznom ili punom želucu ili o tome uzimaju li se neki lijekovi. Ali, općenito važi: do 0,2 promila se brzo dođe, obično su dovoljne već dvije čaše vina.

REM spavanje za fizičko i mentalno zdravlje
REM faze sna (faze spavanja s brzim pokretima očiju) smatraju se aktivnom fazom spavanja. Sanjamo i ne pokrećemo samo oči, već cijelo tijelo. Kako i zašto sanjamo ostaje neriješena naučna misterija.

Ali, ono što je sigurno je da su REM faze spavanja ključne za naše fizičko i psihičko zdravlje. Za bebe REM spavanje čini veliki dio sna – što je važno za razvoj mozga mališana. Tokom ovih faza aktiviraju se drugi dijelovi mozga nego kad smo u budnom stanju.

“Alkohol potiskuje REM faze sna”, kaže Oster. Ljudi čiji je REM san redovito poremećen imaju poteškoća s koncentracijom i probleme s pamćenjem. Prema jednom istraživanju iz 2020., poremećeni REM san također je povezan s višom stopom smrtnosti.

Prema Seitzu, istraživaču alkohola, san je prva stvar koja se primjetno poboljšava kada se netko odrekne alkohola. “Postajete opušteniji, uravnoteženiji i bolje se nosite s danom. I to će vam se svidjeti.”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending