Pratite nas

Zanimljivosti

Obratite pažnju: KAKO BILJKE ŠALJU SIGNALE DA IMAJU PREVIŠE VODE?

Published

on

Različite sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti, na primjer, vole suhu zemlju dok paprat žudi za vodom.

Previše ili premalo vode neke će biljke ubiti pa budite oprezni i pratite kako izgledaju jer, one će vam same ‘reći’ da nešto ne radite kako treba. Pretjerano zalijevanje može prouzročiti truljenje korijena, a kad je korijen posve uništen, tad vašoj biljci više nema spasa. Stoga, važno je reagirati na prve znakove upozorenja koje vam vaša biljka šalje. Postoji pet znakova da biljkama dajete više vode nego je potrebno:

1. Tlo je uvijek mokro na dodir
Zemlja u kojoj je cvijeće na prvi se pogled može učiniti suhom, ako gledate samo površinu. Međutim, gurnete li prst u nju i osjetite da je iznutra vlažna, nema potrebe ulijevati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od vašeg posljednjeg zalijevanja. Također, imajte na umu da biljke uvijek, ali baš uvijek, moraju biti u teglama koje imaju rupe na dnu kako bi višak vode mogao izaći.

2. Listovi su žuti
Žuto lišće jedan je od glavnih znakova prekomjernog zalijevanja, no listovi znaju požutjeti i ako biljka nema dovoljno vlage. I u ovom slučaju će vam test prstom otkriti pravu istinu – ukoliko je zemlja iznutra vlažna, tad su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suha i rahla ispod površine, tad vaša biljka žudi za malo vode.

3. Stabljika je mekana
U tom slučaju svakako odmah prestanite sa zalijevanjem jer je biljka na rubu truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika siguran je znak da joj više neće biti spasa nastavite li joj davati vodu.

4. Listovi imaju smeđe rubove ili mrlje
Ponekad, ako lišće uzima previše vode, njegove stanice postaju prezasićene vlagom i pucaju, a to pak uzrokuje stvaranje smeđih mrlja. No, i u ovom slučaju tamne mrlje na lišću znaju ukazivati na manjak vode pa provjerite kakva je zemlja iznutra – suha ili vlažna.
“Smeđa boja po rubovima lišća obično upućuje na premalo vlage dok mrlje u sredini lista često signaliziraju prekomjerno zalijevanje”, kaže Rebecce Bullene, cvjećarka iz SAD-a.

5. Tlo privlači kukce
Komarci i drugi kukci obožavaju vlažno tlo pa ukoliko primijetite da se motaju oko vaših biljaka, možda je vrijeme da smanjite doživljaje s vodom i zalijevanjem.

“Bilo koju sumnju na možete potvrditi nježnim vađenjem biljke iz tegle i protresanjem. Tad pogledajte kako korijen izgleda. Ako je problem u prekomjernom zalijevanju, korijenje će na dodir biti gnjecavo i izgledat će tamnije, Također, tlo takve biljke može ispuštati čudan kiselkast miris zbog bakterija koje vole vodu i razmnožavaju se oko korijena”, savjetuje cvjećarka.

Kako spasiti biljku?
Ukoliko ste sigurni da vaša biljka umire zbog previše vlage, svakako uklonite mekane i oštećene dijelove korijena pa biljku odmah presadite u novu, suhu zemlju.
Potom je stavite na osunčano mjesto s dobrim protokom zraka i ne zalijevajte je neko vrijeme.

Kad vidite da se oporavila, a to bi se trebalo dogoditi za nekih sedam dana, počnite je pomalo zalijevati, ali ne nikako s količinama vode kao prije.

Uvijek joj je bolje dati premalo nego previše vode. Također, prije svakog zalijevanja obavezno napravite test prstom – gurnite ga u zemlju i zalijete samo ako je zemlja iznutra posve suha.

“Moj savjet je da, svaki put kad nabavite neku novu biljku, dobro se raspitajte što ta biljka voli – koliko svjetlosti, kakvu zemlju, koliko često je treba zalijevati i s kolikom količinom vode”, napomenula je cvjećarka. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Oporavlja i uvelo cvijeće: OVO JE SUPER PRIRODNO ĐUBRIVO ZA BILJKE

Nastavi čitati

Zanimljivosti

“Padaju” u kuhinji: MUŠKARCI KOJI PERU SUĐE ČEŠĆE VODE LJUBAV

Published

on

Iako se smatra da se žene često opravdavaju s ‘Ne sad, boli me glava’, to ne znači da su manje zainteresovane za “điđi miđi” od muškaraca, kaže dr. Less Parrott, autor knjige “The Ultimate Guide To Crazy Good Se*”.

“Ne možete da očekujete da se vaša želja uvijek podudara s njenom. I obrnuto. Nizak libido može poremetiti najbolji odnos ili ugroziti brak, zato ne dopustite da se to dogodi – kaže autor i navodi nekoliko savjeta uz koje ćete ‘uskladiti toplomjere’.

“Razgovor o željama sigurno će doprinijeti usklađivanju libida. Kada osjetite da je pravo vrijeme, pitajte je kad želi da vodi ljubav. Ključ je u tome da trebate što više znati o njenim željama. A ako primijetite da se nešto događa, ne potiskujte probleme – ističe.

Neke žene su sramežljive i ne znaju kako pozvati partnera na “điđi miđi”. Kako biste izbjegli takve situacije, dogovorite vaš tajni znak.

“To može biti upaljena mirisna svijeća, pjesma ili pogled koji ćete uputiti kad budete spremni – savjetuje.

Dotaknite njene osjećaje prije tijela, kako biste je zaveli i ‘odveli u krevet’ kada vi to želite.

“Ugađanjem ili tepanjem ćete pojačati njenu požudu. Ne morate biti pjesnik, ali jednostavne rečenice poput ‘Puno mi značiš’, ‘Ti si najbolji dio mog dana’ će probuditi uspavane strasti – ističe Parrott i podsjeća na rezultate istraživanja koje je pokazalo da se muškarci koji učestvuju u kućanskim obavezama – češće pristaju na “hopa cupa”..

“Njima su fizički privlačniji takvi muškarci – zaključuje autor, prenose mediji. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending