Pratite nas

Naj recepti

Odličan obrok: ĆUFTE U UMAKU OD PARADAJZA (RECEPT)

Published

on

Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati pire-krompira.

Neki dodaju hljeb, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od paradajza.

POTREBNI SASTOJCI ZA ĆUFTE/OKRUGLICE: 500 g mljevenog mesa (po izboru), 75 g riže, 1 luk, 2 jaja, 2 kašike prezle ili mrvica hljeba, 2 male polovine bijelog luka, 1 kašika slatke mljevene paprika, 50 ml vode, sol, biber, malo sitno sjeckanog svježeg peršuna, 2 kašike maslinovog ulja

Za umak potrebno: 500 ml pasiranog paradajza, 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike glatkog brašna, 1 kašika šećera, 1,5 l vode, sol, biber

Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovom ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, mrvice hljeba ili prezlu, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.

U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta. 6. Poslužite uz pire krompir. (Naj portal)

Naj recepti

Fantastična kombinacija: KROMPIR IZ RERNE SA POVRĆEM (RECEPT)

Published

on

Krompir je mnogima omiljeno povrće. Uglavnom ga služimo kao prilog jelima, međutim, on može da se pripremi i kao glavno jelo.

Caka je u tome da imate dobar recept. Sa povrćem i začinima ćete ga pripremiti vrlo jednostavno i vrlo brzo dobiti kompletan obrok. Dobra kombinacija sastojaka je ono što ovo jelo čini ukusnim i laganim.

POTREBNI SASTOJCI: 1 srednja glavica brokolija, 1 srednja glavica karfiola, 3-4 mrkve, 2 veća krompira, 3 čehne bijelog luka, 1 glavica crnog luka

Za sos potrebno: 20 ml ulja, 1 kašičica začina, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica peršuna, 1 kašičica mljevene crvene paprike

Za serviranje: 3 kašike pavlake, 3 kašike majoneza, 3 kašike jogurtaPixabay

Karfiol, brokoli, mrkvu, luk i krompir oprati i narezati na komadiće (ništa se prethodno ne kuha). Povrće redati u pleh ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Zatim sastojke za sos izmiješati u posudi. Preliti povrće sosom i dobro promiješati. Peći na 200 stepeni 30 – 40 min. Pečeno povrće poslužiti uz preliv (pavlaka, majonez i jogurt). (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending