Pratite nas

Kućni ljubimci

Oni su zvijezde Instagrama: UPOZNAJTE PSA VATROGASCA I PSA POLICAJCA

Published

on

U Rio de Žaneiru, dva psa postala su lokalne maskote i može se reći, pravi influenseri, nakon što su ulaskom u redove svojih spasilaca počeli da se “udvaraju” sve široj publici na društvenim mrežama.

Oliveira, pas kratke smeđe dlake za kojeg se smatra da ima oko četiri godine, pojavio se jednog jutra 2019. u policijskoj stanici na ostrvu Governador u Riju, povrijeđen i slab.

“Dao sam mu hranu, vodu. Trebalo mu je vremena da se navikne na mene”, rekao je Cristiano Oliveira, službenik koji je psa uzeo i kasnije mu dao ime, prenosi Cdm.me

U roku od nekoliko dana, Oliveira je počeo je da prati svog novog gazdu po stanici. Oliveira se nakon toga pridružio drugoj stanici, ali pas nikada nije otišao.

Pas Oliveira ima svoj Instagram profil sa više od 45.000 vjernih pratilaca, uvijek željnih novih fotografija i video snimaka psa u policijskoj uniformi, kako stoji na vrhu policijskih oklopnih vozila, motocikala ili kako svoju malu glavu izbacuje iz patrolnog automobila kroz prozor. Čak ima i minijaturno vatreno oružje zakačeno za svoju uniformu.

Nedaleko odatle, još jedan pas postao je maskota nakon što su ga vatrogasci spasili. Caramelo, ime inspirisano bojom njegovog krzna, boravi u vatrogasnoj brigadi koja ga je pronašla povrijeđenog prije skoro godinu dana. Za to vrijeme, 11-godišnji pas je prikupio oko 27.000 pratilaca.

Karamelo je stariji i nešto manje avanturistički nastrojen od kaplara Oliveire, a “njegove” objave se fokusiraju na privlačenje pažnje u širokom spektru različitih aktivnosti, te je usredseđen i na pojedine kampanje za razvoj svijesti o određenim stvarima. On je iskoristio svoj novostečeni uticaj da unaprijedi svijest o raku ili da podstakne donacije za žrtve prirodnih katastrofa kao što su nedavna smrtonosna klizišta u Petropolisu.

Takođe, pomogao je drugim psima ili mačkama da pronađu nove domove. “Caremelo je pravi digitalni uticajni čovjek”, rekao je major Fabio Kontreiras, iz Vatrogasne brigade Katete, jedne od najstarijih u Riju. Ali sa slavom dolazi i teret. I obožavatelji pasa su zahtjevni.

“Ponekad imam previše posla. Prođe semdica dana bez objavljivanja i ljudi se žale: “Gdje je Oliveira? Da li je nestao?”, šali se policajac zadužen za društvene mreže psa.

Desi se, kako kaže, da dobije više od 200 poruka u jednom danu. Ponekad samo mora da im kaže:

“Na odmoru je…”.  (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending