Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Otklanja umor, čuva srce i reguliše pritisak: JEDNA ČAŠA OVOG SOKA DNEVNO JE SPAS ZA ORGANIZAM

Published

on

Poznato je da je cvekla veoma zdrava namirnica, a neka od istraživanja pokazala su da ona i te kako ima uticaja i na fizičku aktivnost, tačnije izdržljivost onih koji se bave istom.
Cvekla je bogata vitaminima i antioksidansima, a ima veoma malo masti, zbog čega je obično svrstavana među najzdravije namirnice.

Istraživanja su pokazala i da cvekla može poboljšati izdržljivost – naime, odrasli koji popiju jednu čašu od 500 ml ovog soka dnevno mogu da vježbaju 16% duže od onih koji nisu konzumirali sok od cvekle.

“Nitrati rade u sinergiji sa antioksidansima koje cvekla sadrži, kako bi redukovali oksigen potreban mišićima. To im omogućava da rade efektnije i usporava umor”, rekao je jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.

Istraživanjem je utvrđeno da se ljudi koji se bave sportom brže oporavljaju nakon konzumiranja soka od cvekle, zato što nitrati i antioksidansi dobro utiču na mišiće.

Osim toga, cvekla pomaže i u regulisanju krvnog pritiska, a sok od cvekle smanjuje i nivo holesterola, koji je faktor rizika za srčana oboljenja. Naučnici tvrde da ovo povrće smanjuje stopu smrtnosti od karidiovaskularnih bolesti za 10%.

Cvekla je preporučljiva i ukoliko vašem organizmu fali željeza, a ova namirnica takođe i poboljšava memoriju i koncentraciju. Uz to, cvekla je i čest sastojak dijeta, s obzirom na to da ima mnogo vlakana, a malo kalorija. Njena rastvorljiva vlakna pomažu u borbi sa masnim naslagama. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending